Üks loo ilmekas lõik näitab, kuidas õiguskantsler Ülle Madise juhtis aprillis tähelepanu sääraste probleemide absurdsusele (ja põhiseadusvastasusele!) ja üsna lihtsale lahendusvõimalusele ning kuidas keskerakondlane Peeter Ernits seda seepeale „kolme õnnetu homopaari eelnõuks” nimetas. EKRE poliitiku Martin Helme sõnavõtt ei erinenud kuigivõrd.

Minu jaoks haakus see lugu üht nurka pidi Vikerkaare värske, parempopulismi käsitleva numbriga, mida soovitan lugeda. Mina ei suuda kuidagi hoomata, miks võiks võrdõiguslikkus kellegi jaoks probleem olla, ning minu jaoks on oluline eri maailmavaadete alustaladest ja ajaloolisest arenemisest teoreetiliseltki pisut paremini aru saada.

Muu hulgas leiab nõnda needki põhjused, mille tõttu on Eesti olukord selline, kus noor abielupaar peab maadlema pealtnäha täiesti jabura probleemiga. Ainult et minul on privileeg erinevaid vaateid mõista või mitte mõista, samal ajal kui see paar ja paljud teisedki osa seaduste ja hoiakute tõttu tõepoolest kannatavad. Nemad ei ole teoreetilised, vaid päris.