Stingile pole see esimene kord Tallinnas viibida: 2001. aastal andis ta 14. juunil, küüditatute mälestuspäeval kontserdi Vabaduse väljakul. Tema puusanõksust räägitakse siiamaani. Kui toona oli suurmehe siia meelitamiseks vaja kurba sündmust, siis seekord oleme osa tema Euroopa kontsertreisist Broken Music Tour.

Praegu 54-aastane inglane Gordon Matthew Thomas Sumner teadis küll juba pisikesena, et tahab saada muusikuks, kuid alustas tööd kraavikaevaja ning muusikaõpetajana. Muusikuteed alustas ta kohalikes dĻässibändides Phoenix Jazzmen ja Last Exit.

1977. aastal lõi Sting Londonis koos Stewart Copelandi ja Henry Padovaniga new wave’i bändi The Police ning see on nimi, mida näeb tänapäevalgi nii muusikakanalitel kui ka plaadipoodides. Police on klassika. Bänd võitis 80-ndate algul kuus Grammyt, astus hoogsa sammuga läbi mitme Ļanri ja nende viimane plaat ilmus 1983. aastal. Kolm aastat hiljem osales Police küll koos U2 ja teistega Amnesty Internationali heategevuslikul tuuril

“A Conspiracy of Hope Tour”, kuid see polnud Police’i taasühinemine. Nüüd algas Stingi soolokarjäär.

Ehkki soolokontserte oli tal ka Police’i päevil, algas tõsisem töö hiljem ning esimene sooloplaat “The Dream of the Blue Turtles” ilmus 1985. aastal. Albumit müüdi aastaga nii palju, et seda peeti kolmekordse plaatinaplaadi vääriliseks ning see tõi ka Grammy. Muide, Sting laulis samal aastal sissejuhatuse Dire Straitsi loole “Money for Nothing”. Stingi teist plaati “...Nothing Like the Sun” (1987) on nimetatud kaheksakümnendate üheks olulisemaks rock’n’roll’i plaadiks. Edu tipp tuli 1994. aastal, mil ta salvestas “Kolme musketäri” filmi jaoks koos Rod Stewarti ja Bryan Adamsiga loo “All for love”. See oli Stingi ainus lugu soolokarjäärist, mis jõudis Ameerika edetabelite tippu.

1998. aastal ilmutas ta end hoopis teisiti, mängides Guy Ritchie filmis “Hunnik pappi ja suitsev kaheraudne”. 2002. aasta tõi uue edu: lugu “Until ...” kandideeris Oscarile ja sai Kuldgloobuse. Stingi nimi kirjutati Briti popmuusika akadeemia heliloojate hall of fame’i ning Police lisati

rock’n’roll’i hall of fame’i.

Kuid enda proovilepanek muusiku ja näitlejana pole Stingi ainsad ettevõtmised. Ta on ka vägagi suur tegija heategevuses, nii inimõiguste kui ka vihmametsade eest võitlemise juures. Tema suurim panus oli 1988. aastal koos Peter Gabrieli ja Bruce Springsteeniga Amnesty Internationali lipu all tehtud kuuenädalane tuur. Üritus pealkirjaga “Human Rights Now!” tähistas 40 aasta möödumist ülemaailmsele inimõiguste deklaratsioonile allakirjutamisest. Muidugi osales ta ka G-8 kontsertidel.

Huvitavat

Fakte eraelust

Poeg Joseph

•• Esimesest abielust Frances Tomeltyga on Stingil poeg ja tütar. Poeg Joseph on see, kes astus isa jälgedes ning soojendab nüüdsel tuuril Stingi oma bändiga Fiction Plane. Teine abielu Trudy Styleriga kestab tänaseni, paaril on neli last.

Miks Sting?

•• Mees on rääkinud, et sai oma hüüdnime, kui mängis Phoenix Jazzmenis. Kord esinedes kandis ta musta-kollasetriibulist kampsunit, mis bändikaaslase Gordon Solomoni hinnangul tegi temast mesilase. Siit tuli hüüdnimi Sting (`mesilasenõel`, ingl).

Stingi kontsert

Saku suurhallis

28. juulil

•• Euroopa turnee Broken Music Tour kujutab endast täiesti uut ja energiast pakatavat rokksõud. Tuuril mängib Sting lisaks laulmisele basskitarri, kitarre mängivad tema kauaaegne sõber Dominic Miller ja Lyle Workman, trummidel on Abe Laboriel Jr.

•• Sõud alustab Stingi vanema poja bänd Fiction Plane.

•• Piletid hinnaga 695 (seisukohad), 995 (istekohad) või 2000 krooni (restoranikohad) tulevad Piletilevis ja Statoilis müügile esmaspäeval, 10. aprillil kell 10. Pileteid on pisut alla 8000.