Milliseid pilte oma naabritest kujundavad Eesti ja Soome meediakanalid? Kas ettekujutused vastavad tegelikkusele - või hoopis loovad seda? Milline on kuvandite mõju riikide suhetele ja tavakodanike arusaamadele?

Neid asju arutavad tuntud ajakirjanikud lahe mõlemalt kaldalt seminaril  "Põdrad ja pätid - meedia nägemus naabrist" Tartus, teatas Soome suursaatkond.


Ajakirjanike paneelvestlusele eelneb sissejuhatus teemasse. Oulu ülikooli professor Kari Alenius räägib eestlaste Soome-pildi kujunemisest ajalooliselt ning Hille Pajupuu Eesti keele instituudist räägib kuidas soomlaste ja eestlaste nägemused teineteisest on muutunud viimase 15 aasta jooksul.

Kari Aleniuse arvates pilt naaberriigist mõjutab riikide vahelisi suhteid oluliselt. Väikevenna ja suure venna hoiakudki kerkivad kaugelt minevikust.

Eesti päevalehti uurinud Arja Korhonen tutvustab seminaril nii oma kui teisi meediauuringuid, milles selgitatud Eesti lehtede käsitlusi Soomest ja soomlastest ning Soome meedia pilte eestlastest.

Kui Soomest ja soomlastest tundub eestlaste hulgas valitsevat üsnagi kahene ettekujutus, mis ühelt poolt sisaldab imetlust ja teiselt poolt põlgust, nii meedias see Korhoneni arvates nii otse ei kajastu. Soomes on ettekujutused Eestist ehk veelgi ebamäärasemad ning Eesti ja eestlastega seonduvas on ikka veel motiive "idast" ja nõukogude minevikust.

Paneelvestlusel osalevad Ulla-Maija Määttänen (YLE), Pertti Nyberg (MTV3), Jussi Niemeläinen (Helsingin Sanomat), Erkki Bahovski (Postimees), Barbi Pilvre (Eesti Ekspress) ning Rain Kooli (Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat)

Seminari korraldavad Soome suursaatkond ja Tartu ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni osakond. Seminari juhib professor Epp Lauk ja paneeli ohjeldab Maimu Berg. Seminar toimub Soome Euroopa Liidu eesistumisperioodi ürituste raames.

Lisainfo www.finland.ee