Linnas ebamugav

Meetripikkused 24-kilosed pocketbike’id pole tegelikult mänguasjad, vaid mõeldud ikka täiskasvanuile. Kui linnas oma igapäevaseid asju sellega ajada on pisut ebamugav, näiteks Õismäelt kesklinna tööle sõita, ammugi siis Haapsallu ujuma, siis ringrajale sobivad superbike’i disainiga minitsiklid suurepäraselt. Sõitjad kinnitavad, et sõidumaneer on sama, mis päris ringrajal suure mootorrattaga – kurvides kallutatakse nii, et põlved kriibivad maad, lihtsalt ratas on imetilluke ning inimene maale lähemal. Muide, Valentino Rossi sai oma esimesed oskused just taskutsiklil. Nendega, tõsi, sõidetakse väiksematel ringidel, nt kardiradadel – mõnesajameetrine sirge on pocketbike seljas väga igav.

Pocketbike’ide maaletooja Rodion Põder firmast Xenon Eesti tunnistab siiski, et päris palju ostetakse neid rattaid lastele. “See on hea kingitus ja vanemad saavad ka oma osa fun’i,” ütleb Põder. “Aga on ka täiskasvanuid, kel on bike ja kes tahavad endale sellest väikest koopiat,” lisab ta.

Erik Aronija, kes on pocketbike-sõitu harrastanud paar kuud, ütleb, et see on lihtsalt üks vahva ekstreemne harrastus. “Ostsin pulli pärast, lihtsalt väike fun see pagasnikus kaasa võtta ja väike ring teha,” ütleb ta. Tänaseks on Erikul kaks tasku-

tsiklit – üks endale, teine 10-aastasele pojale.

Lastel on selle ratta seljas kindlasti mugavam, leiab Erik. Umbes poole meetri kõrgusel rattal istudes on täismehel põlved kentsakalt laiali ning tundub nagu laguneks ratas kohe ära. “Ebamugav asend on küll,” tunnistab Erik ja kurdab, et puus läheb krampi ja jalad väsivad ära – mida lühem mees, seda parem tal pocketbike’i seljas on, ning kaalgi mängib palju rolli.

Pocketbike ehk taskumootorratas

Mahub auto pagasiruumi

Kahte tüüpi

•• 49 ccm või 110 töömahuga, 105-160 cm pikkusega, 58-87 cm kõrgune, superbike- või chopperi-disainiga.

•• 49-kuubikulisel on 2,5 kW võimsust, maksimaalne kiirus 60-70 km/h.

•• 110-kuubikulisel on 5 kW võimsust, maksimaalne kiirus 90 km/h. See vajab A-kategooria juhiluba.

•• Hinnad algavad 3900 kroonist ja küünivad 13 000 kroonini.