Koostöös Eesti teatri aasta ning kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitaliga valmib 12 tunnist dokumentaalfilmi Eesti teatritest, mis keskenduvad ühele teatrile või ühele teatripildis juuri ajanud nähtusele.

Dokfilmitsükkel "Teatriaasta 12 kuud" heidab pilgu teatri ajaloole kuni tänaseni välja ning annab teatrivaimu edasi teatriinimeste intervjuudega. “Järgmise aasta alguseks on plaanis kõigist teatridokfilmidest anda välja ka DVD-de kogumik, mis koondaks Eesti saja aasta teatrilugusid,” märgib ETV programmitellija Gerda Kordemets.

Jaanuar on Ugala päralt, kuu viimasel pühapäeval on eetris ka esimene teatrifilm.

Taastatud on traditsiooniline reedene teatriõhtu ning igas kuus on kavas näidata vähemalt üht värsket lavatükki vastava teatri repertuaarist. Kordemets tunnistab, et etenduste valik ja uute salvestamine on väga keeruline ning oleneb nii rahast kui ka teatri huvidest. “Kõige raskem on autoriõigustega. Kuna tükil on autoreid palju, ei pruugi kõigiga kokkuleppele jõuda. Ja kui lavastus on veel teatri mängukavas, siis ei saa teatrilt publikut ära võtta,” põhjendab Kordemets raskusi, mida tekitab uute etenduste salvestamisõiguse saamine. Siiski on plaanis näidata igalt teatrilt vähemalt üht värskemat etendust ning teha uusi salvestusi. Näiteks tulevad järgmisel kuul teleekraanile Linnateatri menutükid “Pianoola ehk mehaaniline klaver” ning “Palju õnne argipäevaks!”.

Uued näitlejaportreed

Lisaks teatriõhtutele ning teatridokfilmile jõuavad ETV ekraanile taas näitlejaportreed, peamiselt küll kordusena. Kultuurkapitali toetusel valmib aga sel aastal ka viis uut portreed. Portreteeritavateks on Ain Lutsepp, Toomas Suuman, Aivar Tommingas, Maarika Vaarik ja Aleksander Eelmaa.

“Eestis on väga palju näitlejaid, kellest portreesaateid teha, seepärast loodame kultuurkapitali toetusel traditsiooni jätkata,” mõtiskleb üks saate autoreid Gerda Kordemets.

Rahvusvahelisel teatripäeval, 27.märtsil on ETV-l plaanis kaks teatrisaadet: otseülekanne Vanemuisest, kus antakse üle Eesti teatri aastaauhinnad, ning dokumentaalsaade auhinnasaajatest.

Raadios loevad näitlejad jutte

Raadios ei jää teatriaasta kajastamine mahult teleprogrammile alla, seal pakutakse iga päev veidi midagi, mis teatriga seotud.

Vikerraadio peatoimetaja Riina Rõõmuse sõnul on nende kanali kavas ilma teatriaastatagi rohkesti teatrisaateid.

“Kord kuus teeb Pille-Riin Purje Vikerraadios näitlejate portreesaateid ning üle pühapäeva on eetris Ivar Põllu “Teatrijutud”, mis seoses teatriaastaga hoiavad rohkem juubeliliini, järgides televisioonis toimuvat ning haakudes teemadega.

Spetsiaalselt teatriaastale pühendatud eripära on kindlasti igaõhtune eesti autorite lühijuttude lugemine, neid loevad kõigi Eesti teatrite näitlejad. Sel kuul loevad lühijutte Ugala näitlejad,” toob Rõõmus näiteks. Jutuõhtud on iga päev kell 17.45 Vikerraadio eetris kuni aasta lõpuni.