Õpilasakadeemia projekti juhi Eva Eldermanni sõnul annab akadeemia võimaluse noortele huvipakkuvatest ainetest ja kursustest osa saada. “Siin saab tulevane tudeng end proovile panna ja võimaluse valida, millist eriala tulevikus õppida. See on heaks proovikiviks, kas valitud eriala üldse sobib või ei huvitagi nii väga,” lausus Eldermann.

Kursusi korraldatakse kaks korda aastas, sügissemestril oktoobrist veebruarini ja kevadsemestril veebruarist maini. Tänavu on lisandunud seitse uut kursust, sealhulgas näiteks muinaseestlaste, reklaami ja imagoloogia, politoloogia ja sotsioloogia teemal, lisaks rohkele humanitaarvalikule on võimalus tudeerida ka Tallinna tehnikaülikooli loodusteaduste kursusel. Kahte kursust loetakse ka vene keeles.

Populaarseim on psühholoogia

Akadeemias toimub õppetöö keskeltläbi kord kuus laupäeviti.

“Vastavalt kursustele annavad aineid tuntud-teada professionaalid ning tihti käib meil külalisesinejaid,” märkis projektijuht.

Akadeemia õpilaste vastukaja ja huvi põhjal on populaarseimaks osutunud psühholoogia eriala, samuti on rohkem huvi tuntud ajakirjanduse vastu.

Aasperest pärit Rakvere reaalgümnaasiumi 11. klassi õpilane Katri Tamberg tudeerib akadeemias sotsioloogiat. “Informatsioon taolisest õppimisvõimalusest tuli meie kooli suhteliselt viimasel minutil. Erialad, kuhu oleksin eelisjärjekorras registreerinud, olid juba täis. Kuid olen ka praeguse kursusega väga rahul,” rääkis tüdruk, kes arvab, et selline lisaõpe on kasulik enesetäiendamisel.

Programm lõpeb kevadel, kui edukalt tööd sooritanud õppurid saavad taskusse diplomi ja kaks ainepunkti, mida hiljem ülikoolis saab kas vaba- või valikainete ossa üle kanda. Parimad õppurid, kelle valivad tudengid ise, saavad järgmisel aastal valitud kursusel tasuta õppida.

Loova kirjutamise kursuse juhataja, Tallinna ülikooli õppejõu ja kirjaniku Toomas Liivi sõnul loovust ja loomingut “õiglaselt” hinnata ei saagi. “Minu kursuse õpilaste tase on väga erinev, nägemused ja arusaamad on individuaalsed, kõik on justkui isiksused. Et hakata nüüd neid kuidagi piiridesse panema ja kõigile hinne panna – see ei oleks kuigi objektiivne. Peaasi, et nad oma tööd teevad ja kaasa mõtlevad.”

Registreerimine kodulehel

Kursuse hind 200 krooni

•• Kursustel osalemiseks on vaja eelnevalt registreeruda akadeemia kodulehel, täites registreerimisvormi iga soovitud kursuse juures.

•• Registreerimine sügissemestriks on lõppenud, kevadeks saab end kirja panna lähiajal.

•• Sügisel alustas õpinguid 350 noort, mullu sügisel ja kevadel kokku õppis akadeemias 450 koolinoort.

•• Sel aastal saab õpilasakadeemias tudeerida reklaami ja imagoloogiat, rakenduspsühholoogiat, loovat kirjutamist, ajakirjandust, sotsioloogiat ja politoloogiat, muinaslugu, kommunikatsiooni ja suhtekorraldust ning TTÜ loodusteadusi.

•• Semestri pikkus on tinglikult neli kuud, sügisel oktoobrist veebruarini ja kevadel veebruarust maini. Kursuse läbinud saavad kaks ülikooli ainepunkti. Kursuse hind semestris on 200 krooni.

•• Õpilasakadeemia koduleht: