Keegi teine kirjutas, kuidas ta oli sattunud korduvalt avama e-postiga kaasa tulevaid naljaka nimega faile, taibates alles hiljem, et need kõik olid viirused. Brrr, mis oleks juhtunud, kui poleks arvutis olnud viirusepeletajat. Minul tuli just mõni aeg tagasi vahetada oma lahutamatul kaaslasel ehk läpakal kõvaketast – too hakkas tegema häält, mis lähenevale maailmalõpule viitas. Aga kõvaketta peal on minul ja kõigil neil teistel... Palju väärtuslikku. Paha lugu, kui kaduma läheb.

Alati, kui keegi oma kettahäda kurtma hakkab, on kohustuslik seltskondlik küsimus ”a bäkuppi tegid enne?”, mis reeglina vallandab põhjaliku sõimuvalingu. Üldiselt täiesti asjatu küsimus, sest kui oleks taibatud õigel hetkel varukoopia teha, alustanuks ta juttu kindlasti teatega ”mõtle, mis oleks võinud juhtuda, kui...”

Arvutikasutamise puhul jagunevad tegevused nimelt kaheks: kohustuslikeks ja hõlpsalt välditavateks. Välditavate hulka kuuluvad näiteks eelnimetet varukoopia tegemine, samuti ka manuali lugemine ja koolitusel käimine. Siia võiks vist veel lisada ka klaviatuuri puhastamise ja monitorilt nina- ning käpajälgede eemaldamise.

Mina õigustan oma läpakast harva varukoopiate tegemist sellega, et niikuinii on enamus minu poolt kirjutatavast veebis väljas – näiteks seesama lugu Tehnokrati veebis ja Päevalehe omas kah, lisaks leiab need arvatavasti varsti ka google.com otsimootor, mis ”igaks juhuks” kogu sisu enda juures talletab.

Kui sa pole veel märganud, siis harilikult on Google’i poolt leitud lehtede juures ka märge cached või kuidas see sõna nüüd oligi... Oops, Google on muutunud eestikeelseks ja õige sõna on seega ”puhverdatud”. Igal juhul leiad sa selle alt oma veebilehe ka juhul, kui see peaks olema vääramatu jõu (force majeure) toimel oma eksistentsi lõpetanud.

Minu soovitus selleks korraks: kui sa ei taha, et info kaduma läheks, on kaks võimalust. Kõigepealt tasuks eirata laialt levinud kommet ja teha võimalikult sageli varukoopiaid (seejuures vahel ka kontrollides, kas nende pealt ikka info uuesti kätte kah saab). Ja teine, millel lisaks ohtralt meeldivaid kõrval-hüvesid: pane kõik vähegi mittesalajane Internetti välja. Nii on muu hulgas tõenäosus, et keegi sinu loodust ka kasu saab.