Tehniliselt tähendab neljas põlvkond LTE (Long Term Evolution) andmesidet. Elisa müüb 4G nime all tegelikult ka teist tüüpi kolmanda põlvkonna ühendust (DC-HSDPA). Meie aga läksime Eestimaa peale otsima ehedat 4G-internetti ehk LTE-d.

Õues levib paremini

Esmalt metoodikast, mis võib anda kasulikke vihjeid igaühele, kes tahab hakata 4G-internetti kasutama. Katsetasime kolme operaatori netipulki, sest ainult EMT pakub praegu 4G-internetti ka telefonis. Kuna tegemist on raadio teel leviva internetiga, on muidugi oluline kasutaja asukoht, sest hoonestus võib levi vähendada. Ainult õues me katsetusi teha ei tahtnud, sest Eesti kliimas tuleb vähemalt pool aastat ikkagi toas veeta. Vahe on aga ilmne, sest näiteks Pärnus andis EMT 4G tubastes tingimustes keskpärase kiiruse, aga Elisa 4G ei levinud üldse. Kuid kui ronisime Pärnu rannas kõrge torni otsa (vt videost), näitas Elisa väga eeskujulikku kiirust. Ent vaevalt on niimoodi interneti kasutamine tavapärane.

Tegime valitud linnades iga operaatori kohta neli mõõtmist, mille keskmised tulemused on esitatud graafikus. Katsetasime kiirust veebilehe Speedtest.net abiga, kusjuures kasutasime arvutis kahte brauserit: Internet Explorerit ja Chrome’i. Mitu korda andis sama operaatori ühendus samal ajal ja samas kohas ühes brauseris kiirema tulemuse kui teises.