"Nõgeseid peaks paariks minutiks keeva vette panema, et neil kibe maitse kaoks," õpetab Filatova. Ise paneb ta nõgesesuppi veidi oblikaid, et saavutada hapukamat maitset. "Selle asemel võib nõgesesupile lisada ka hapukapsast," julgustab ta eksperimenteerima.

Filatova arvates ei maksa kummagi supi puhul retseptis näpuga järge ajada, vaid julgesti usaldada oma maitsmismeelt. Paksema nõgesesupi austajatel soovitab Filatova lisaks kartulitele panna leemesse ka kruupe või valmistada see hoopis herkuloga.

Oblika-püreesupi valmistamiseks tuleks oblikad köögikombainis püreestada. Leemele tasub lisada vahukoort ja jahu, et supp oleks tummisem. Oblika-püreesupi juurde sobib pakkuda röstitud saiakuubikuid.

Porgandi lisamine nendesse suppidesse on peakoka sõnul maitseasi, samuti saab maitsva leeme ilma lihata. Kuid mõlemat soovitab ta pakkuda keedetud muna ja ohtra maitserohelisega.

VANAEMA NÕGESESUPP

1 liitri puljongi kohta

120 grammi nõgeseid

70 g oblikaid

100 g kartuleid

24 grammi porgandeid

24 grammi sibulaid

10 g õli

pool muna

taist keedetud liha

hapukoort

maitserohelist

Keedetakse puljong ja tükeldatakse sisse kartulid. Porgandid, sibulad passeeritakse õrnalt pannil ja lisatakse supile. Tükeldatud nõgeseid hoitakse paar minutit keevas vees ja pannakse leemesse. Supile lisatakse värsked või kergelt hautatud oblikad ja keedetud liha kuubikud. Maitsestatakse. Serveeritakse koos muna, hapukoore ja rohke maitserohelisega.

Pluss soovitab

PORRU PÜREESUPP

4 peekoniviilu (ilma pekita), 30 g võid,

4 tükeldatud porruvart, 450 g tükeldatud kartuleid, 850 ml juurviljapuljongit, soola ja pipart

Kaunistuseks: 1 viilutatud väike porrulauk

Lõika peekon kuubikuteks. Sulata poti põhjas ja prae selles peekonit umbes 2 minutit.

Lisa porru ja kuumuta 5 minutit, kuni porru on pehme. Lisa kartulid, puljong ja maitseained, aja keema. Seejärel vähenda kuumust ja lase supil umbes 45 minutit tasasel tulel haududa. Püreesta ained köögikombainis, seejärel soojenda suppi kuni keemiseni ja serveeri koos porruviiludega.

ROHELINE SALAT

175 g erinevaid salatisorte, (50 g hernekaunu), pool rohelist paprikat, 2 sellerivart, basiilikut, Kaste: 4 spl oliivõli, 4 tl veiniäädikat, 1 spl hakitud peterselli, 1 spl basiilikut, meresoola ja musta pipart, suhkrut

Pese ja nõruta salatilehed ja rebi need parajateks tükkideks. Aseta suurde kaussi. Hernekaunu hauta keevas vees umbes pool minutit, nõruta, kalla üle külma veega ja lisa salatilehtedele. Lõika paprika ribadeks ja seller viiludeks ning pane salatikaussi. Valmista salatikaste ja loksuta seda keeratava kaanega purgis. Serveeri eraldi kausis.