Ühiskonnauuringute Instituudi Turu-uuringute AS veebikeskkonnas läbi viidud küsitluse tulemus sarnaneb teiste detsembrikuiste uuringute tulemustega, mis näitavad Keskerakonna selget edu Reformierakonna ees.

Turu-Uuringute samuti detsembris inimeste kodudes toimunud küsitluse tulemused näitasid, et Keskerakonna toetus oli 31 protsenti, Reformierakonnal 21 ja EKRE-l 18 protsenti.

Postimehe tellitud Kantar Emori uuring näitas, et detsembris oli Keskerakonna toetus 26, Reformierakonna toetus 23 ja EKRE toetus 20 protsenti.

Turu-Uuringute uuringujuht Juhan Kivirähk kommenteeris, et kõik viimased uuringud näitavad Reformierakonna toetuse langust ja Keskerakonna tõusu populaarsustabeli tippu. Kivirähk arvas, et nii Reformierakond kui Sotsiaaldemokraadid on kaotanud valijaid Eesti 200-le, mille toetus on alles ilmunud erakonna kohta täiesti korralik.

Kuigi kõik kolm uuringut näitavad detsembris sarnast tulemust, on toetusprotsendid üsna erinevad, eriti Keskerakonna toetuse näitamisel. Kivirähk nentis, et veebipaneelide ja inimeste kodus tehtud küsitluste tulemused ongi erinevad. Veebiküsitlustes osalevad rohkem poliitiliselt aktiivsed inimesed, keda ei pruugi kodudest kätte saada.

Samal ajal on Eestis endiselt omajagu eakaid, kes ei kasuta internetti ja ei saa seetõttu veebiküsitlustes osaleda. Kuna Kivirähki sõnul näitavad Turu-Uuringute omnibus küsitluse tulemused, et vanemate inimeste seas on Keskerakonna toetajaid ligi pooled, siis mõjutab nende väljajäämine veebiküsitlustest tulemusi oluliselt.

Veebiküsitlustes on Kivirähki sõnul EKRE toetus alati suurem olnud kui näost näkku küsitlustes. EKRE toetajad on oma toetuses kirglikumad, seda näevad Turu-Uuringute küsitlejad ka näost-näkku küsitlusi tehes. Kivirähk ütles, et sarnast kiindumust oma lemmikpoliitikusse oli varem näha Edgar Savisaare toetajate seas. Siis olid Savisaare toetajad nagu kogudus, see sarnanes usule, mida näitas kasvõi see, kui Heimar Lenk nimetas Savisaart pühaks meheks.

Kuigi EKRE on Reformierakonnale kannule jõudmas, uskus Kivirähk, et Reformierakond teeb siiski EKRE-st parema tulemuse. Reformierakonnal on palju aastakümneid Eesti poliitikas osalenud inimesi, kellele on EKRE-l igas 12-s ringkonnas raske sama tugevaid kandidaate vastu panna.

Reformierakonna peasekretär Erkki Keldo ütles, et Reformierakond kavatseb senisest veel enam rääkida Jüri Ratase valitsuse maksukaosest, omaenda paremast maksuplaanist, mis annab 500 eurot maksuvabalt kõigile ja aktsiisilangetusest. "Peame selgitama, kuidas oleme parem alternatiiv Keskerakonnale," ütles Keldo.

Ta ei pidanud tõsiseks võimalust, et Reformierakond ei suuda enam Keskerakonnaga võistelda ja peab hoopis oma teist kohta EKRE eest kaitsma.

"Mida lähemal on valimised, seda selgem on, et järgmine peaminister on kas Jüri Ratas või Kaja Kallas," ütles Keldo.

Ta ei uskunud, et Eesti 200 oleks Reformierakonnale tõsine konkurent. Keldo nimetas Eesti 200 pigem sotsiaalliberaalseks erakonnaks. Kui vaadata Eesti 200 kodakondsuspoliitikat või hariduspoliitikat, võiks Eesti 200 tema sõnul olla konkurent pigem Keskerakonnale ja sotsidele.

Neljandal kohal on Ühiskonnauuringute Instituudi uuringus SDE (12 protsenti) ning viiendal Isamaa (kaheksa protsenti). Valimiskünnise ületab veel Eesti 200 (kuus protsenti).