Kolmapäeval hakkasid pealt-näha soliidsed Vene infoagentuurid nagu Lenta.ru, RIA Novosti, Regnum.ru levitama uudist, justkui oleksid kaks Ida-Virumaa talu kuulutanud välja Eesti NSV ja pöördunud vastastikuse abi pakti sõlmimiseks Venemaa Föderatsiooni presidendi poole.

Uudise aluseks oli liikumise “Peterburi ja Leningradi oblasti kompartei” kodulehele (www.kplo.ru) päev varem riputatud libauudis, mis rääkis muu hulgas ka sellest, kuidas Eesti valitsus saatis vastset sotsialistlikku vabariiki hävitama SS-veteranide sugulastest koostatud üksused ning otsustas lõpuks vastase näljasurmaga alistada, kasutades taasloodud vabariigi põllukultuuride hävitamiseks  rahvusvahelise õigusega keelustatud surmava kiirguse seadeldist. Asja tõepärasemaks muutmise huvides mainiti ära ka talunike nimed (loomulikult “üliharuldased” eesti nimed nagu Tamm ja Saar) ning lisati ka rohkelt illustreerivat pildimaterjali. Olgu kohe öeldud, et pildimaterjal on üles võetud Venemaal ja fotodel olevad isikud ei ole Eesti elanikud.

Fantaasiaküllase kirjatöö autor on Slantsõ linnavolikogu liige Viktor Perov, keda mainitakse samas kui vastsele Nõukogude vabariigile appi saabunud ja kaitse rahvakomissari kohustusi täitma asunud Leningradi oblasti kompartei liiget. Sama mees paistis samalaadsete Eesti-vastast vaenu õhutavate paskvillide levitamisega silma 2007. aasta maikuus. Asjaga on ilmselt seotud ka liikumise “Peterburi ja Leningradi oblasti kommunistid” liider Sergei Malinkovit‰, kes lubas portaali Zaks.ru korrespondendile anda Eestis Indru [sic!] maakonnas asuvate Saare ja Tamme talu koordinaadid, aga seejärel keeldus sellest põhjendusega, et need olla läinud põranda alla (www.zaks.ru/new/archive/view/50216).

Konksu otsas

Vene infoagentuurid korjasid uudise kohe üles, jätsid sealt ilmselged jaburdused välja ning serveerisid väärika infoagentuuri sildi all tõsiselt võetava uudisena. Sisuliselt visati välja konks, lootuses, et küllap Gruusia sündmustest mõjutatud ja ärevile aetud Eesti meedia nopib uudise allikat kontrollimata üles ja asub trummi lööma. Kahjuks nii ka läks! Isegi käesoleva repliigi kirjutamise ajal (neljapäeval) oli ühe meie juhtiva ajakirjandusväljaande võrguversioonis sellele uudisele lisatud märge “tähtis”.

Sisuliselt on tegemist analoogilise olukorraga, kui näiteks BNS saadaks naljaviluks välja Kreisiraadio Krokodill Gena ja Potsataja Eestisse kontserditurneele saabumise sketši põhjal tehtud uudise tuntud Vene bajaanimängija Gennadi Krokodilnõi ning laulja Rašid Tšeburekovi Eestis algavast ühisest kontserditurneest ja kirjutav meedia asuks innukalt üritusele reklaami tegema.

Enamlaste juht ja Gulagi alusepanija Vladimir Iljitš Lenin võttis omal ajal kasutusele termini “kasulikud idioodid”, märkimaks lihtsameelseid, kes ise seda taipamata aitavad kaasa vaenlase eesmärkide saavutamisele. Tahakski kõigile inimestele – ja eriti ajakirjanikele – soovitada: rohkem allikakriitilist lähenemist, kallid sõbrad! Ärge laske end petta Vene uudisteagentuuride kõlavatest nimedest ja teha endast “kasulikke idioote”.