Jurmalas võistlesid noored Karl Popperi väitluses, mida harrastatakse 23 riigis, põhiliselt Kesk- ja Ida-Euroopas. Eestit esindanud Artur Taevere ja Mihkel Pere Tallinna Inglise kolledzhist ning Andreas Kaju Viimsi keskkoolist on tänavused Eesti meistrid nii eesti- kui inglisekeelses väitluses.

Rahvusvahelise väitlusturniiri treeningteemaks oli kloonimisuuringute keelustamine, võistlusteemaks aga "Avatud ühiskond vajab avatud piire". Eestis on sel teemal vaieldud põhiliselt majanduslikest kaalutlustest lähtudes. Väitlejad püstitasid aga küsimusi informatsiooni vaba liikumise kohta, näiteks kas avatud ühiskond ei vaja üldse tsensuuri. Tuliselt vaieldi ka migratsioonipoliitika üle: kas avatud ühiskond jääb püsima, kui piir on kõigile avatud; kas ta suudab end kaitsta seadustega?

Pingelise turniiri poolfinaalis jäi Eesti alla Lätile, kuid alistas Rumeenia ja saavutas kolmanda koha. Turniiri võitis Horvaatia meeskond. Individuaalarvestuses saavutas Andreas Kaju neljandana eestlastest kõrgeima koha.

Turniiri eel tegid kõik osavõtjad läbi koolituse suurte kogemustega USA ja Kanada väitlusõpetajate juhendamisel. Demonstreeriti ka kaht Põhja-Ameerikas enimharrastatavat väitlusvormi - keskkooliõpilastele mõeldud poliitilist väitlust ja tudengite seas populaarset parlamentaarset väitlust.

Eesti Väitlusselts jätkab uuel õppeaastal keskkooliväitluse harrastamist ja soovib seda tutvustada ka vene õppekeelega koolidele. Endised keskkoolide väitlejad, nüüdsed tudengid, alustavad aga Eestis uue väitlusvormi - parlamentaarse väitlusega. Tudengiväitluse eestvedajaks on Kristjan Rattus Tallinna Tehnikaülikoolist, kes on valitud ka viieliikmelisse Euroopa Väitlusnõukogusse.

KATRIN AAVA,

Eesti Väitlusselts