Ent asudes looma Keskerakonna-EKRE-Isamaa valitsust võttis Ratas peaministriameti säilitamisel nii suure riski, et see võib talle maksta erakonna esimehe koha. Kui Keskerakonna aktsia oleks börsil noteeritud, siis tabanuks seda eile vabalangus, sest Jüri Ratas otsustas riskida suure osa erakonna tuumvalijate toetusega.

Juba Riigikogu valimised näitasid, et Keskerakond on kaotanud vene valijate hääli või vähemalt ei suuda oma valijaid enam valimiskastide juurde tuua. Miks peaksid need inimesed nüüd uskuma, et neid seni vaenanud Mart Helme ja EKREga sõlmitud mõistuseabielu kaitseb nende huvisid? Miks peaksid sellist käitumist toetama need eestivene poliitikud, kelle kogutud häälte toel naudib Keskerakond Tallinnas ainuvõimu?

Tahtnuks Helmet, valinuksi tema, mitte Simsoni

Sugugi kindel pole isegi see, kas näiteks Pärnus Kadri Simsonile hääli andnud inimesed soovivad, et nende hääle abil pääseb võimule Mart Helme. Kui nad seda tahtnuks, võinuks nad ju kohe Helme poolt hääletada.

Kui Keskerakonna-EKRE-Isamaa liidu loomine äpardub, siis vastutab selle eest eelkõige Ratas. Kui liidu loomine õnnestub, aga sellega kaasneb Keskerakonna toetuse järsk langus, siis vastutab selle eest ikka isiklikult Jüri Ratas. Nii või teisiti, tekib erakonna sees esimest korda pärast 2016. aastat Ratasele väga tugev siseopositsioon ning see opositsioon vajab liidrit.

Erinevalt Jüri Ratasest oli Raimond Kaljulaid Riigikogu valimistel isiklikult väga edukas, nautides seejuures vist ainsa Keskerakonna tipp-poliitikuna toetust ühtviisi nii eesti kui vene valijate seas. Kuna Kaljulaidil on toetus mõlemas valijarühmas, siis sobib ta järgmiseks Keskerakonna esimeheks paremini kui teised häältemagnetid Mihhail Kõlvart või Yana Toom.

Protesteerides täna jõuliselt koostöö vastu EKRE-ga heitis Kaljulaid Ratasele avaliku väljakutse: kui EKRE-le kosjaminek hävitab Keskerakonna toetust ning tekitab parteis kodusõja, siis vajab erakond uut esimeest ning kõige paremini sobin selleks mina.

Artikkel ilmunud algselt Hannes Rummi Facebooki leheküljel. Avaldatud autori loal.