-Saksamaa riiklik küberturvalisuse keskus ei soovita kasutada Internet Explorerit, kuna see pole piisavalt turvaline. Kuidas hinnata sellist teadet?

Selliste hoiatuste välja andmine on keeruline asi. Teemat on arutatud mitmete aastate jooksul erineval viisil.

Öelda mingisuguse tarkvaratoote kohta, et see on ebaturvalisem kui teine, võib olla õige või vale. Kurjategijad ründavad eelkõige neid tarkvaratooteid, mida kasutatakse rohkem kui teisi.

Kui vaatame Linuxi, Mac’i ja Windowsi maailma, siis Windows ei saa pihta mitte selle pärast, et ta oleks miljon korda vähem turvalisem kui Linux, vaid selle pärast, et teda kasutatakse miljon korda rohkem.

Mingid äkilised hoiatused, et kusagil on leitud hästi suur turvaauk, viimased, mis meenuvad on Flashi mängija või pdf-i puhul, et ärge nüüd natuke aega pdf-i dokumente lugege, need võivad teinekord väga asjakohased olla, kuid nad on asjakohased selle lühikese aja jooksul, kuni vead ära parandakse ja neid auke enam tarvitada ei saa.

See, et mingisuguses brauseris on auk sees, mida saab kasutada inimese arvuti üle võtmiseks, on kahjuks suhteliselt igapäevane asi.

-Ühesõnaga võib siis öelda, et Internet Explorer on küberkurjategijate suurema tähelepanu all seoses suure kasutajate arvuga?

Tegelikult on ta sealt juba vaikselt ära minemas. Mõned aastad tagasi oli Internet Explorer kindlalt esimene. Tänapäeval ei saa öelda, et teisi ei rünnata. Firefoxi rünnatakse sama moodi, sest selle kasutajate arv on läinud väga suureks ja seega on mõtet rünnata.

-Kas tavakasutaja peaks otsima alternatiive Internet Explorerile?

Alternatiivid on alati head. Et kui on suur valik, millest valida.

-Sellele ei maksa väga loota, et kui kasutad mõnda muud brauserit peale Internet Expoleri, siis oled märkimisväärsemalt turvalisemas olukorras?

Kui sa kasutad Lynxi, siis oled kindlasti märkimisväärsemalt turvalisemas olukorras aga Lynx on üldjuhul ainult spetsialistidele kasutamiseks, mitte igapäevaselt kodus tarvitamiseks.

Selle koha pealt on kodukasutajad küll väga õnnetus seisus, et ei jagu õppetussõnu ja õpetajaid, kes oskaksid inimkeeles selgeks teha, et mida kuskil parasjagu tegema peaks.

Näiteks kui igapäevaselt hakata Eesti lehtedes karjuma, et ärge kasutage Windows 2000 peal Internet Explorer 6, sest tänase päeva seisuga on siis teie arvuti kohe üle võetud, kuid Windows 7 peal Internet Explorer 8 pole midagi häda.

Kui aga küsida kasutaja käest, et millist Windowsi versiooni ta kasutab, siis võib-olla ta oskab seda öelda, kuid kui küsida, et milline Internet Exploreri versioon kasutuses on, siis ma usun, et ta ei seda ei tea.

-Lähiajal pole CERT-i poolt tulemas mingisugust hoiatus Internet Exploreri kohta?

Sellisel üldisel tasemel küll mitte, et ärge kasutage Internet Explorerit. Kui aga on mingi väga konkreetne asi, siis oleme varemgi neid hoiatusi välja andud.

Võib ju öelda, et Tallinnas ei tohi üldse ringi jalutada, sest katustel on jääpurikad ja tänavad on libedad. Sellises stiilis hoiatusi ei tohi välja anda.