Kasiino toimib Isamaa juhi Helir-Valdor Seederi nõude puhul igati hea võrdlusena, sest pikas perspektiivis võidab maja alati. Eesti ühiskonna jaoks tähendab see kindlat kaotust.

Raske on mõista, miks Isamaa nii armutult pensionäride tulevast jalgealust õõnestab. Teise samba lammutamise plaanid tuleb eos peatada.

Raske on Isamaad mõista. Kõik prognoosid näitavad, et meil on vaja eakate elementaarsegi elatustaseme hoidmiseks raha juurde koguda. Pensionikassa on miinuses juba praegu.

Kui raha kohustuslikult ei kogu, läheb halvasti mitmel moel. Kui millalgi on kriitiline mass neid, kes pole endale pensioniks piisavalt kõrvale pannud, toovad nad võimule valitsuse, kes otsustab panna ülejäänud maksma ka nende eest. See oleks ebaõiglane vastutustundlike vastu.

Kui anda võimalus kohe raha praegustest pensionifondidest välja võtta, ei pea tagajärgi kaua ootama. Pensionifondide raha ei seisa kuskil kapis, vaid toimib Eesti majanduse orgaanilise osana. Väljavõetav summa läheks suure tõenäosusega lühiajaliseks tarbimise õhutamiseks, mis muu hulgas tõstaks hindu. Jälle kaotaksid vastutustundlikumad ning samuti need, kes mõtlevad pikaajalisele arengule.

Kui tulevane valitsus tahab pensionifondide toimimist paremaks muuta, on selleks võimalusi küll. TalTechi finantsdirektor Tauno Tuisk pakub üheks võimaluseks suurendada paindlikkust, et haldurid saaksid osakuid osta soodsamalt ja suurendada nii pensionivara väärtust. Võimalusi tulevaste pensionäride heaolu tõstmiseks leiab veel mitu, aga pensionisamba kaotamine ei tee seda kindlasti. Raske on aruteludeks leida viljatumat pinnast kui jonnakad punased jooned.

Kui Seeder usub, et Eesti inimesed langetavad aastakümnete taha mõeldes parimad hoiustamisotsused ise, siis äkki tahaks ta kihla vedada? Mängurile see muidugi sobiks. Sissemakse tasuks aastakümnete pärast ju keegi teine.