Paraku tuleb suur osa edusammudest kanda pigem turvalisemaks muutunud autode ja turvavöö kinnitamise omaks võtmise kui juhtide mõistlikumaks muutumise arvele. Nimelt ei ole jaanipäevaliikluses viga saanute arv vähenenud nii jõudsalt kui hukkunute arv – vigastatuid loeti kümnetes 1990.–2000. aastatel ja on loetud sellelgi kümnendil.

Hukkunute puudumine oli pigem vedamine. Joobnuna roolist tabatud juhtide arv ütleb, et jaanipeolised ei ole mõistlikumaks muutunud.

Seda, et jaanipeoliste mõistlikkusega oli tänavu lugu nagu tavaliselt halvemgi, räägib ka joobes juhtide statistika. Neid eemaldas politsei tänavusel jaanilaupäeval liiklusest 64, mis on viimase viie jaanilaupäeva suurim arv. Sellest ei saa järeldada muud kui seda, et väga paljud Eesti elanikud ei oska alkoholiga piiri pidada. Põhiprobleem on endiselt just alkohol, narkojoobes oli nimetatud 64-st ainult kolm juhti.

Osa alkoholi armastavaid inimesi on põhjuse rohkem (Lätist ostetud) õlut ja viina juua leidnud meie valitsuse aktsiisipoliitikast. Nagu öeldakse, põhjuse leiab alati. Meil on sellistele „protestilembestele” inimestele veel parem soovitus: jätke Läti alkohol ka ostmata ja joomata, sest Eesti valitsusel jääb planeeritud aktsiisitulu nii või teisiti saamata. Küll aga teete alkoholi tarvitamata jättes heateo endale ja oma kaaskondsetele.