Ka möödunud nädalavahetuse statistika näitab, et perevägivalla probleemi pisendajatel ei ole õigus.

Niisiis, ligikaudu 10% politsei väljakutseid tehti vägivaldseks muutunud peretülide tõttu: lapsevanemad kaklesid, mees ründas venda noaga, joobnud alaealine tütar lõi ema jalaga, mees ähvardas pereliikmeid tulirelvaga… Politsei väitel oli tegemist küllaltki tavalise nädalavahetusega. Nende juhtumite menetlemine on ühiskonnale küllaltki kulukas, aga veelgi suurem on kaudselt tekkiv kahju kannatajate muserdatud psüühika ja põlvest põlve edasi kanduvate käitumismustrite kujul.

„Millal te kuulsite viimati poliitilist diskussiooni, näiteks enne valimisi, kuidas lugupeetud kandidaadid võiksid aidata vägivalda välja juurida? Nõudke sellist diskussiooni. Ärge valige inimesi, kes koduvägivalla teemal suudavad genereerida vaid mõne labase nalja. Ärge naerge ja ärge valige,” ütles Kaljulaid.

See jutt väärib kordamist ja on eriti asjakohane enne tänavu sügisel ees seisvaid kohalikke valimisi. Probleemiga tuleb ju suurelt jaolt tegeleda kohalikult tasandil: märgata abivajajaid, pakkuda neile tuge vägivallatseja mõjuvõimu alt pääsemiseks ja hingehaavade ravimiseks, nõustada ka vägivallatsejaid, kes tahavad õppida oma emotsioone valitsema.

Märgake vägivalda, andke sellest politseile või sotsiaaltöötajatele teada ja ärge jätke ka oma hoiakuga muljet, et kaaskondsetega vägivallatsemine võib olla aktsepteeritav.