Reformierakonna esimehe paljude jaoks ootamatu meelemuutusena kõlanud lause oli prohvetlik. Järgmisel hommikul teataski oravapartei, et alustab koalitsioonikõnelusi mitte Isamaa ja SDE-ga, nagu paljud olid ennustanud, vaid Keskerakonnaga. Jõuga, kellele vastandumisele oli rajatud suurem osa Reformierakonna valimiskampaaniast.

Kui veel mõne aasta eest, Edgar Savisaare ja Andrus Ansipi juhtimise all, tundus selline liit uskumatu ja vastuvõetamatu, siis praegu on see pigem märk Eesti poliitika täiskasvanuks saamisest. Ka mõlema valimiskampaania oli seekord varasemast rohkem rajatud sisulisematele valikutele, mitte hirmutamisduellile.

REKE koalitsiooni kasuks räägib ka rahva arvestatav toetus. Eesti Päevalehe tellitud uuringu järgi oli jaanuaris just Reformierakonna ja Keskerakonna liit valimisealiste kodanike – sealhulgas venekeelsete küsitletute – seas populaarseim eelistus. Võrreldes näiteks tõreda Jevgeni Ossinovski või Isamaa kardinali Urmas Reinsaluga paistavad Kaja Kallas ja Jüri Ratas ka positiivsemad isiksused ja rohkem valmis meeskonnamänguks.

Kui veel mõne aasta eest tundus selline liit uskumatu, siis praegu oleks tegu märgiga Eesti poliitika täiskasvanuks saamisest.

Siiski ei tule läbirääkimised kerged. Jüri Ratasel pole põhjust Keskerakonda odavalt müüa, üks alternatiiv oleks ikkagi olukord, kus ta ise jääks edasi peaministriks. Isamaa juba sogab vett, rääkides oravateta koalitsioonist, kuhu kuuluksid peale nende enda EKRE ja Keskerakond, ent välistatud pole ka SDE.

Peale selle vajavad ühitamist programmilised seisukohad. Oravate ja ninasarviklaste vastasseis maksupoliitika küsimustes taandub kohati põhimõttelisele tasandile ja kompromiss vene koolide küsimuses võib peletada vene valija Keskerakonnast veelgi kaugemale. Oluline on ka, et uus koalitsioonilepe ei unustaks päris kunagisi Savisaare valijaid ega ka näiteks EKRE toetajaid, suurendamata osa elanikkonna võõrandumist Eesti riigist.

Kahe suure partei koalitsiooni korral on suur võitja ka EKRE, kellest saab suurim opositsioonijõud. Ükspuha millisesse koalitsiooni EKRE ka läheks, on tal suur risk seal nägu ja toetust kaotada. Kui aga emb-kumb kahest suurparteist oleks opositsioonis, jääks EKRE ikkagi väiksema vennana selle varju. Seega on REKE tõenäoliselt praegu parim variant ka EKRE-le ja annab neile võimaluse oma populaarsust rahva seas suurendadagi.