Loomulikult on kaalukas argument ka Eesti kohtuekspertiisi instituudi kevadine terviseekspertiis, kus leiti, et ravimite korrektse tarvitamise ja arsti juhiste täitmise korral on Savisaarel võimalik osaleda kohtuistungil ja kanda süüdimõistmise korral karistust. Tõsi, komisjon märkis, et võrreldes eelmisel aastal tehtud ekspertiisiga on Savisaare seisund halvenenud. Eriarvamusele jäi seitsmest arstist üks, hinnates riski uue kardiovaskulaarse ataki tekkeks või surmaks ülikõrgeks.

Lihtsustatult saab öelda, et Savisaar pääses protsessist, sest talle ei meeldi kohtus käia. Kohtusüsteem, mida ta põhjas, tuli talle appi.

Mõneti võib kohtunikku mõista, sest ei ole kerge teha otsust, mis suurendab kohtualuse surmariski. Aga see, et protsess ilmselt lõpebki Savisaare asjus lõpuni jõudmata, lööb ikkagi õiglustunde keema.

Kohtuprotsessi senine käik meenutab seda, kuidas Eesti Päevalehe laupäevalehe peatoimetaja temalt mullu intervjuud püüdis saada: „Hetke, kui Savisaar ise tahab, on üsna raske tabada. Kohtume alustuseks pühapäeval, ent Savisaarel pole siis intervjuuks üldse mingit tuju. Ta tahab teha hoopis muid asju. Kolm päeva hiljem on Savisaar sootuks leebemas tujus.” Kohtuprotsessi puhul leebema tuju päevi arusaadaval põhjusel ei saabunudki. Teisisõnu: Savisaar pääses protsessist, sest ebameeldivad tegevused mõjuvad tema tervisele halvasti... Kohtusüsteem, millest Savisaar tahtis Keskerakonda kunagi lahti ühendada, tuli talle hoopis appi.

Juhuks, kui prokuröri plaan otsus edasi kaevata ebaõnnestub, rõhutame Savisaare fännidele: protsessi katki jäämine ei tähenda, et ta mõisteti talle esitatud süüdistustes õigeks.