Mitmed ERRi inimesed alates juhatuse esimehest kuni teleülekande juhtideni on juhtunut selgitanud ja selle eest vabandanud. Tagantjärele tunnistavad nad kõik, et sõltumata asjaolust, kas Vabaduse väljaku peomöllus Eesti hümni mängiti või ei, pidanuks teleülekandes, ja seega sadades tuhandetes kodudes just hümn märkima uue aasta algust.

Madal, kahtlustav, süüdistav

Olen kindel, et kõik teleinimesed on sellest õppinud ja ERRi nõukogu ei aruta enam kunagi taolist küsimust. Ent ma olen kategooriliselt vastu sellele, et ERRi nõukogu peaks hakkama sorima aastavahetuse programmi planeerimise töökoosolekute kokkuvõtetes ja töötajate meilivahetuses. See oleks madal, kahtlustav, süüdistav ja umbusaldust kiirgav. Ja kas ERRi inimeste meilivahetuse lugemine pole ka mitte ebaseaduslik?

ERRi nõukogu on alati pidanud oluliseks ERR-i toimetuslikku sõltumatust, mis on osa ajakirjandusvabadusest, mida me demokraatlikus Eestis tähtsaks peame. Poliitikute soov meediamaja sõltumatust piirata on kõrvakiil vabadusele ja demokraatiale, see naeruvääristab äsja oma esimest sajandit tähistanud Eesti Vabariiki.

Mina ei ole prokurör, kes muudkui kahtleb ja süüdistab, ma usaldan ERR-i inimeste selgitusi ka ebameeldivate ja ebamugavate juhtumite korral. Lähtun nimelt eeldusest, et nii nagu nad ei valeta oma kuulajatele-vaatajatele-lugejatele, ei valeta nad ka ERRi nõukogule. Nõukogu on kutsutud tegutsema ERRi kui avalik-õigusliku meediaorganisatsiooni ajakirjandusvabaduse ja ajakirjandusliku sõltumatuse advokaadina.

Just seepärast kaitsen ma ERRi inimeste õigust toimetuslikule sõltumatusele ja seisan üheselt nende kirjavahetuses sorimise vastu.