Lähtuda tuleb koostöövalmidusest

Muidugi võib Reformi, IRLi ja sotside peataolekust aru saada, sest teeb ikka meele mõruks küll, kui valimiseelset programmi koostades taipad, et enamik headest ideedest on Keskerakonna poolt Tallinnas juba teoks tehtud või algatatud, ning siis ei jäägi üle muud, kui lepitamatult vastanduda.

Ent poliitikud peaksid suutma solvumisest üle olla ja vahkvihast hoiduda. Valimised ei otsusta ju mitte seda, kes häälekatest ja vastaseid mustavatest poliitikutest saab linnapeaks. On ilmselge, et ühest protestiaktsioonist teise viskleval Vakral, saati siis tänavail tobedaid etendusi korraldaval Aegil või mornilt Keskerakonna kadu ennustaval Michalil pole lootustki meeri kabinetti jõuda.

Omavalitsuste valimisel otsustatakse eelkõige, kes hakkab valijaid esindama uues volikogu koosseisus, ja see on sootuks midagi muud. Volikogu on koostöökoda, kus esindatud kõik linlased, vastavalt nende poliitilistele eelistustele, ning siin tuleb hinnata tahet ning oskust ühiselt asju ajada.

Selles peitubki põhjus, miks negatiivsete sõnumite levitamine pole omavalitsuse valimiste eel konstruktiivne tegevus – omavalitsustesse on tarvis koostööalteid poliitikuid, mitte jonni- ja vihapunne. Kummaline, et IRL ja sotsid on sellest riigi tasandil aru saanud, ent kohapealsed jupijumalad kas siis eiravad erakonna juhatuse liini või lihtsalt sülitavad oma erakonna huvidele Tallinnas.

Tallinnas valitseb rahvas

Ei maksa unustada, et Tallinnas ei saa keegi teostada ainuvõimu ning seepärast on viljatud arutelud selle üle, kas Keskerakond võtab üle poolte volikogu kohtadest või vähem. Volikogu on paik, kus saab kuuldavaks iga sinna valitud rahvaesindaja hääl. Kõik kuulatakse ära, kõigi ettepanekuid kaalutakse. Kahjuks pole opositsioon mõistnud, et lisaks volikogule tuleb linna juhtimisel arvestada ka erinevate linlasi koondavate mittetulundusühingute ja seltside soovidega. Keskerakond on algatanud Tallinnas kaasava valitsemise ning see tähendab nii poliitiliste jõudude kui ka poliitikaväliste ühendustega arvestamist ning võimalikult konsensuslike otsuste vastuvõtmist.

Tallinnas ei käi mäng mõisa peale, nagu lasteaiakohtade nappusest ja prügiveohindade langetamisest rahvale puru silma ajav Tegusa Tallinna seltskond näib arvavat, vaid osalusdemokraatia kindlustamise nimel.

Keskerakond seisab selle eest, et Positiivse Tallinna programmiga algatatud kaasamine jätkuks ning üha laiem ring linlastest saaks otsustustes kaasa rääkida. Tallinnas valitsevad elanikud ning sellepärast pole mõtet 15. oktoobri valimisi üle dramatiseerida. Tallinlased on oma linnaga rahul ja nende heaks kiidetud areng jätkub.

Mis saab pärast 15. oktoobrit?

Olemata oraakel, võin kinnitada, et pärast 15. oktoobrit jätkuvad Tallinnas kõik algatused, millele senine linnavolikogu on aluse pannud, ning ka need olulised ruumilised arengud, mida tallinlased on pikisilmi oodanud.

Jätkub tasuta ühistransport, mis on linlaste poolt omaks võetud. Viimane avaliku arvamuse küsitlus kinnitas veelkord, et tasuta transport on populaarne. Seda toetab 88% elanikest ning ainult 2% on kategooriliselt vastu. Senistele lisaks tulevad uued trammid, elektribussid, trammiühendus sadamaga.

Kindlasti jätkatakse laste tasuta toitlustamisega nii koolis kui lasteaias. Lasteaedade ja koolide olukord paraneb veelgi, remonditakse, laiendatakse, ehitatakse uusi hooneid. Õpetajate palgatõus toob kooli noori pedagooge.

Jätkub ka linnapoolne toetus abivajajatele. Keegi ei pea end tundma Tallinnas oma muredega üksi jäetuna. Kohaliku omavalitsuse ülesanne on elanike eest hoolitseda ning seda tehakse ka pärast 15. oktoobrit.

Jätkub linnaruumi hoogne areng. Uue logistilise lahenduse saab linnasüda. Võib julgelt kinnitada, et taolist põhimõttelist uuendust kesklinnas, nagu lähiaastatel plaanis, võib võrrelda üksnes arhitekt Eliel Sarineni eelmise sajandi alguses kavandatuga, ainult et toona jäid uhked visioonid üksnes paberile. Uus peatänav, sadamaala väljaehitamine Masterplaani 2030 alusel, Reidi kaldapromenaadi ja tee rajamine ning Maakri ja Rävala kvartalite ehitamine muudab Tallinna senisest veelgi inimkesksemaks ning rohelisemaks linnaks.

Need on arengud, mille tallinlased on heaks kiitnud, ning ükski negatiivne valimisreklaam või hirmutav poliitiline avaldus ei suuda neid enam peatada. Kui viimasteks valimiseelseteks nädalateks kampaanias osalevatele poliitikutele midagi soovitada, siis oleks see üleskutse keskenduda vastandumise asemel koostööle. Pole oluline, milline on Reformi, IRL-i või Tegusa Tallinna valimistulemus, oluline on, et linn jätkaks senist arengut. Olge poolt, loobuge egoismist ja vihast, hoolige inimestest!