Kuidas Saksa hoolduskindlustus toimib? Töötavad inimesed peavad iga kuu maksma hoolduskassasse 1,025% oma palgast, tööandjad peavad teist sama palju juurde panema. Need enam kui 23-aastased inimesed, kellel pole lapsi, peavad maksma 1,275% palgast.

Kui inimene hakkab hooldust vajama, katab hoolduskindlustus tema kulud kuni teatud maksimumpiirini. Kui hooldust vajav inimene elab koos töötava lähedasega, saab abivajaja paigutada päevaseks ajaks päevahoidu: hommikul tullakse talle järele, õhtul tuuakse koju, ainult toiduraha tuleb ise maksta. Kui hooldaja vajab puhkust, saab ta paigutada abivajaja kuni kuuks ajaks kindlustuse kulul hooldushaiglasse.

Hoolduskindlustus hüvitab nende kulud, kes vajavad ööpäevaringset hooldekodus viibimist. Kui abivajaja elab oma kodus ja peab näiteks ümber kohandama oma vannitoa või trepi, katab needki kulud kindlustus.

Peale selle maksab hoolduskindlustus toetust eakatele, kes üürivad kamba peale ühiselt korteri või maja, et üksteist aidata, ja toetab vabatahtlike programme, kes dementsete patsientidega aega veedavad, näiteks ühiselt lauldes või vanu pildialbumeid sirvides, et mälu värskemana hoida. Hoolduskindlustus toetab ka koduhooldust – hooldajaid, kes abivajajaid näiteks kodus pööramas või pesemas käivad.

Head lugejad, mida Teie arvate, kas ka Eestis peaks olema hoolduskindlustusmaks? Kas oleksite nõus osa oma sissetulekust maksma igakuiselt hoolduskassasse?