Naiste ja meeste vahelisel palgalõhel on palju põhjuseid. Suuremale osale neist pole võimalik üksi vastu astuda. Mõndagi aga saavad naised ja mehed soolise palgalõhe vähendamiseks kohe ära teha. Olgu öeldud, et palgalõhe vähendamine ei tähenda meeste palkade vähendamist. See tähendab, et naised saavad sama suure võimaluse anda meestega võrdset lisandväärtust, tänu millele läheb kõigi elu paremaks.

Näiteks USA-s on statistika järgi peaaegu sama suur palgalõhe (u 20%) kui Eestis. Kui vaadata Ühendriikide palgalõhe vähendamise pingutusi, siis on need suunatud ikka suuremale majanduskasvule ja perede toetamisele. Naiste jõustamine tööelus on üks nende eesmärkide saavutamise olulisemaid võtmeid.

Esitan kümme võtet, mis aitavad iseennast ja teisi tööelus jõustada.

1. Räägi teistest inimestest hästi.

Kui edutamiseks läheb, on mehed uuringute järgi varmamad üksteist soovitama ja leiavad üksteises kiiduväärset ka muudes vestlustes. Ent naisi alahindavad mõlemast soost juhid. Uuringute järgi märgatakse naiste panust vähem. Teistest – unustamata naisi – hästi rääkimine näitab heast küljest ka rääkijat ennast. Teiste kiitmine annab tunnistust, et olete hea meeskonnamängija. Kiitus iseloomustab kiitjat väga hästi. Kui oled juht, märka ja kiida eriti!

2. Ära paku ennast kohvi keetma.