Isiklikud huvid ning kelgumäemälestused kõrvale jättes olen ma sammasriituseid pidanud reliktiks, millekski sajanditetahakuuluvaiks nähtuseiks. Oli selline pompöösne komme kord ja püüame siis seda mõista. Kui vähegi võimalik, siis käituda tänapäeval aga ajastule kohaselt. Taaskasutada, anda uus tähendus, keskenduda sisule, mitte vormile.

Tagantjäreletarkus võib olla täppisteadus, kuid möödunud nädalal kastivaba mõtlemise tähtsust markeerinult tuli kohvipausivestluses välja idee, mis mulle koheselt sümpatiseeris. Mitte ehitada võidusammast vaid muuta mõne olemasoleva objekti või nähtuse tähendust.

Teha uus asi, millele keegi teine annab informatsiooni asümmeetria tingimustes alati loojast erineva tähenduse on liialt kerge vastupanu teed minemine, suisa vastustusest kõrvale hiilimine. Tähenduse loomisele keskendumine aga teeniks just seda, mis on edu kriteeriumiks ka infoühiskonnas.

Oleme ise irvitanud endi üle tunnistades, et kui jutuks tulevad kultuur või sümbolid, ei oska me midagi targemat teha, kui käsi kellu järele sirutada ning jälle midagi ehitama hakata. Ehitussõltuvusest tuleb end hakata tasapisi välja harjutama, alustuseks on hea hetk mitte kolme aasta või kahe kuu pärast või pärast seda viimast maja vaid kohe praegu.

Pika jutu lõpuks aga idee ise - nimetada praegune Tallinna Teletorn ümber Iseseisvustorniks. Selleks tuleks Teletorn renoveerida (juba tuli keegi hea inimene välja infoga, et Teletorni remont, misjärel saaks teda taasavada maksaks 75 miljonit krooni), kaasajastada ta ise ning tema ümbrus, kaasates sellesse talgu- ja kodanikupanustuse eri võimalusi.

Meil tekiks linnakeskusest väljapoole jääv, jõuline piirkond vaba aja veetmiseks koos ümbritseva Botaanikaaia ning terviseradadega, koht, kuhu oleks perel minna (muidugi olen ettepanekut tehes isekas ja kujutan end ette sealkandis mõnusasti piknikku pidamas).

Iseseisvustorn oleks funktsionaalne ja otstarbekas osa infoühiskonnast, pealegi on meie lähimineviku kollektiivses teadmises just Teletornil konkreetne roll Eesti taasiseseisvumisel. Paistab merele ja Peterburi maanteele juba pikalt kätte, ööseks võiks torn täiendava valgussamba veel taevassegi suunata.

Seega - recycle, reinvent, rebrand, seejuures lõhkumata ja uut ehitamata.

Tähendusloome maailm on piisavalt avar, kui seda lähemalt vaadata.Siin kohal paar Banksyt, keda tuleks Eestisse värskema vaimuõhu saamise nimel kindlasti külalisesinejaks kutsuda.

Muidugi on juba konkursid läbi, riigihanked võidetud ja täna Harju mäest lastega mööda jalutades hakkas silma kahtlane kopp, kes oma teravad hambad irevile ajades juba piidles paremaid palasid künkast, endal diislitoss sumpsist ülbelt haisu ajamas.

Mõtelda on aga ikka ning endiselt mõnus ja ideid jagada veel mõnusam. Ideede kohta tagasiside saada aga suurim kompliment igale ideele.