Segaduse vältimiseks – mina tahan veeta vanaduspõlve Eestis, mis on üle maailma tuntud kui sisuliselt loodusreservaat, kus kõigil inimestel on nutikad töökohad ning mille maanteedel veerevad isesõitvad autod. Igasugused uued kaevandused, paralleelraudteed, metsade lageraie ning puidutööstuskombinatsioonid ehk Nauru saare mängimine on lihtsalt märk minevikumeelsete ettevõtjate laisast ning mugavast ja ühepäevaperemehelikust mõttemallist. Looduse peal liu laskmine on mudaliiga spordiala.

Kuid kui ma loen, et Rail Balticu vastu on teiste seas korraga Ökoriik Eesti, Avalikult Rail Balticust, Noored Rohelised, Eesti OTT-liikumine, Erakond Eestimaa Rohelised, Eesti Kultuurikoja RB töörühm, SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks, EKRE, Lendorva kaitseks, MTÜ Eesti Vanemad, SA Terve Rahvas, siis tekib tõrge.

Täna jälle me tantsime sarviku memmega? Sest ei näe siin kuidagi siirast laiapõhjalist rahvaliikumist, vaid raisakotkaparve rammusa korjuse kallal.

Et kaadrid otsustavad kõik, teadis juba Stalin. Alustame sellesama Ökoriik Eesti juhist Ream Rausist. Pedagoog ja kasvatusteadlane võiks mõjuda usutavalt, kui ta a) poleks võtnud Alkeemias sõna soolapuhuja Riina Raudsiku kaitseks, b) poleks lamemaallaste Telegram.ee portaali autorite seas, c) poleks esinenud SATPK-i propagandavideos pealkirjaga „põlised väärtused pole kiviaeg“.

Avalikult Rail Balticust vedajate seast leiame Priit Humala, kristliku Tartu Pereraadio ühe vedaja. Põhimõtteliselt pildita Alo-TV-d kujutava jaama eetris on muuhulgas SAPTK-i saade „Objektiiv“. Sealt viib otsetee meid MTÜ-ni Terve Rahvas, kust leiame SAPTK-i aktivistid Varro Vooglaiu ning Markus Järvi. Kuid sealt vaatab meile vastu ka Tartu parim elukaaslase löökide pareerija Mihkel Kunnus, väliseestlust doktorantuuri tasemel uurinud pagulasvastaseid seisukohti avaldanud Kaja Kumer-Haukanõmm ning suhtlusmeediasoldat igal rindel Emil Rutiku. Ametlikult seisavad nimetatud vihakülvajad otsedemokraatia eest.

Nüüd jõuame roheliste juurde. Euroopas on rohelised erakonnad vasakpoolsed. Tervet Rahvast juhatab Joonas Laks, muul ajal tegus roheline, Erakonna Eestimaa Rohelised uue juhi Zuzu Izmailova elukaaslane (mulle teadaolevalt, palun vabandust, kui eksin). Izmailova on suhtlusmeedias jaganud muuhulgas ETV „Terevisiooni“ saatelõiku, kus: „Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi professor Andres Kasekamp räägib paremäärmusluse edust Eestis ja mujal maailmas ning Rohelistest kui selle tendentsi antipoodist.“ Häshtäg rohelised, hästäg ökoriik. Izmailova on ka Ökoriik Eesti eesotsas koos ülakirjeldatud Rausiga. Ning esines viimasel Telegrammi konverentsi.

Roheliste eelmine juht Aleksander Laane on aga paradokside mees. Paistnud avalikus suhtlusmeediaruumis silma sordiinialuse ksenofoobiaga, samas mõistnud hukka SAPTK-i "käepikendusest" MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi hiljutise „uuringu“ erinevate seksuaalsuhete lubatavuse teemadel. Kuid EKRE esindaja seevastu ei saanud raudteemeeleavalduse tribüünil kuidagi jätta mainimata kooseluseadust.

MTÜ Eesti Vanemate kohta pole öelda muud, et kui miski on kirjas kaitsepolitsei aastaraamatus samas lauses sõnaga Venemaa, siis juba eos ei lõhna see kuidagi usaldusväärselt. Nii lihtsalt on ja mitte midagi pole parata.

Ja siis on seal kusagil veel need päriselt tõsiseltvõetavad eksperdid, kelle argumendid RB vastu toetuvad teadlasepilgule, mis näeb maailma mitmemõõtmelisemalt kui mistahes mugavusmajandusmees läbi oma kasumikiimast kanapimedate klaassilmade.

Tule taevas appi! Võiks ju veel sonkida siin pudrus ja kapsastes, kuid milleks? Kui käed löövad telegrammirahvas, rohelised, äärmuskristlased, padurahvuslased, võõravihkajad, sertifitseeritud riigiõõnestajad ja muud elajad issanda loomaaia arvukatest puuridest, siis kes on siin siiras, keda huvitab omakasu ning milline on kõigi asjaosaliste omavahelise kasuliku idiotismi suhe? Euroopas ei tee rohelised koostööd kristlik- ja paremäärmuslastega. Väärtuspõhisus maksab. Meil lasevad nad kas teadlikult või naiivsusest sallimatusliikumistel kaaperdada oma teema. Töötavad käsikäes ka telegrammirahvaga.

Kõik abinõud ei pühitse eesmärki. Usaldus ja kontroll käivad käsikäes. Vaenlase vaenlane pole tingimata sõber. Ma võin ju olla argirohelise mõttelaadiga, kuid hipiliberaal minus keeldub kaasaminekust, kui kärus kisavad ka kärekonservatiivsed ja ksenofoobialised kaaskodanikud ning laulavad Kremli ööbikud. Ning mingisugused kultuuritegelased pole siin mingi sümboolne kapital, eriti kui nemadki on tuntud homo- ja ksenofoobidena.

Ma ei jõua ära imestada Rail Balticu vastaste vedajate – kui see algatus tuli tõesti siirastelt rohelistelt ning nende seisukohti toetavatelt tõsiteadlastelt – praegust hämmingut ning solvumist, et jälle tapetakse teemat Kremli kaardiga.

Ei tapeta, see on Darwini auhinna vääriline enesetapp. Ise te võtsite MTÜ Eesti Vanemad punti, nagu ka sallimatusliikumiste EKRE ja SAPTK-i aktivistid. Teie seas on umbluumaailma eksinud hingi. Miks peaks see kõik eos usaldusväärsena mõjuma? Vaatan peale ja nendin, et paremäärmuslased on leidnud ühiskonna lõhestamiseks veel ühe mugavusteema. Õigemini tuli see lausa kandikul kätte. Miks minna kaasa mänguga, mis ei paista aus, üllast eesmärgist hoolimata? Seda enam, et olete omavahel erinevate organisatsioonide-liikumiste kaupa seotud. Ise tegi, süüdi on teised. Saladuskatte all võin öelda, et peasüüdlase leiate peeglist.