Ega need kõige viimased küsitlused enam väga mööda pannudki, varasemad küll. Võib-olla mängisid rolli samalaadsed probleemid nagu teistes riikides, kus EKRE-suguste parteide toetajad näiteks ei taha enda eelistusi väga kõva häälega öelda. Kuigi EKRE-l praegu ju nii tugevat stigmat küljes ei olnud.

Täpselt, praegu jäi pigem mulje, et hoopis Reformierakonna toetajad ei julgenud enda eelistusi öelda.


Vaevalt, et nad ei tahtnud. Eks küsimus ole ka valimis. E-hääletamine ning eelhääletamine on muutunud nii popiks, et valimisse on natukene keerulisem sattuda. Kuid selge, et mingi viga on küsitlustes alati sees, kui võrrelda reaalse valimissituatsiooniga. Ka valimispäeval on ju inimesi, kes võivad viimasel hetkel otsustada valima minna või siis vastupidi, mitte minna. Nii et ega küsitlused päris puusse pannud, mõne erakonna puhul oli erinevus vaid umbes pool protsenti.

Vahetult enne valimisi oli selge, et eelkõige tuleb mobiliseerida oma valijaid. Teisalt, Ida-Virumaa puhul oli juba keset päeva näha suur auk, traditsiooniliselt Keskerakonda valinud inimesed ei tulnud välja. Mis juhtus, miks Keskerakond enda elektoraati kaasata ei suutnud?