Ilm on jaaniöö turvalisuse tagamisel üks tähtsamaid abijõude. Sellel aastal prognoositakse palavat jaanipäeva ning ilmselt on palju inimesi õues. Mind ja mu kolleege kutsutakse öisel ajal tihti appi selleks, et tugevama häälega laululinde maha rahustada. Kuid ehk pole seda tänavu vaja, sest arvestad inimestega, kes aastaringselt sinu kõrval elavad? Ma kujutan ette, kuidas vaiksel ööl tekkib soov valjult laulda või muusikat kuulata, kuid kõrvalmajas võivad elada väiksed lapsed või vanemad inimesed, kes tahavad puhata. Pea meeles, et parim pidu on see, kus kõik on rõõmsad, mitte ainult kärarikkad külalised.

Alkoholipoodides on juba nädal aega pikad järjekorrad ja inimesed vaidlevad ostukärude pärast. See kogus vägijooki, mida ostetakse, on jahmatav. Minu suurim mure pole siiski ostetud alkoholi kogus, vaid nende rumalate otsuste hulk, mis jooki tarvitanuna tehakse. Kui ma tulen sinu juurde ja soovitan sul kõndida kõnniteel, mitte keset sõidurada, siis ainult selle pärast, et ma päriselt ei taha, et keegi haiget või lausa surma saab. Ma tahan, et igaüks saaks magada kodus, mitte kainestusmajas või arestikambris.

Kuku raadio Selge Grupijuhi algatus on kihvt kampaania. See mõttelaad, et keegi hoiab sõpradel silma peal, võiks töötada ka ilma registreerimata. Igas sõpruskonnas võiks olla keegi kaine, kes sõbrad ja tuttavad turvaliselt koju viib. Ja kui sellist inimest pole, siis ei ole ka autorooli asja. Igal aastal tuleb ette liiklusõnnetusi, kus purjus juht on tapnud oma (kaine) sõbra või hoopiski kõrvalise inimese, kes juhtus olema valel ajal vales kohas. Kui ka kaaslast ei õnnestu takistada, siis ära vähemalt ise joobes juhi autosse istu. Sa ei kontrolli sellel sõidul mitte midagi ja lihtsalt kellegi edevuse või ärplemise pärast surma saada – see on lihtsalt väga kurb.

Kui sa oled see, kes seltskonna eest vastutab, siis ole seda lõpuni välja. Veendu, et autos, kus turvavöösid jagub viiele, on ka sama palju inimesi. Roolis olles ära näpi nutiseadmeid ega mängi kaarte tagaistmel istuvate sõpradega. Ole sõpruskonna kaine mõistus ja vaata, et kõik saaksid turvalisse kohta ennast välja magama.

Kõiki jamasid ei saa ette näha ja võib juhtuda, et vajad abi, mida sõbrad pakkuda ei saa. Siis on kõige tähtsam teada, kus sa oled ja valida kiirelt 112. Ära oota, ega kahtle – kui näed ohtu, siis helista.

„Mida sa targutad, loomulikult ma tean seda kõike,“ sa mõtled. Aga kurb ongi see, et minu jutt, millega enamik kaine peaga nõustuvad, läheb ühel hetkel meelest ära. Keset pidu tundub, et kõige tähtsam on olla teiste nähes lahe vend, kes millestki ei hooli. Minu pika jutu sõnum on see, et kõva mees on äge olla, aga ellu jääda on veel ägedam.