Eesti võib ootamatult seista Riigikogu valimiste ees. Aga meil ei anta endale aru, et parlament on seadusandlik organ, milles vastu võetud seadustest sõltub Eesti areng ning see, kas demokraatiat hakkab vähemaks jääma või muutub see kindlamaks. Mitte kunagi varem pole rünnakud Riigikogu vastu olnud nii pidevad ja nii mõnitavad kui praegu. See loob ohutunde. EPL-i esiküljel ja arvamuskülje karikatuuril on Riigikogu liikme üheks võimalikuks atribuudiks vaimuhaigus. Luubis hinnatakse professorist riigikogulase tööjõuväärtust madalamaks joodikust turuvarblase omast.

See on pilt, millega valmistatakse riigivõimu kandjat, Eesti Vabariigi kodanikkonda, täitma oma kodanikukohust Riigikogu valimistel.

Vaade Riigikogule Toompea saalist pole väga kiita. Lugejakirjade pideva rünnaku all on Riigikogu palgad ja sotsiaalgarantiid, aga praeguse Riigikogu liikmete nõrkused või mõnikord tõesti hullud skandaalitsemised garanteerivad juba ette ka järgmise Riigikogu madala prestiiÏi koos pideva stressiga.

Võimekas inimene leiab endale koha mujalgi. Ei lugejakirjad ega karikaturistid mõnita eesti haritlasi, kes saavad välismaa ülikoolides mitu korda kõrgemat palka kui Riigikogus. Suhteliselt vähe viha tekitavad täitevvõimu ametnike palgad, ametiautod ja lahkumistoetused, erasektori praalimisest rääkimata. Veel on represseeritute EVP-dele ehitatud fondid ja sada muud võimalust. Miks siis nii väga igatseda Toompeale?

Muidugi on Riigikogu liikmed sigatsenud. Muidugi on nad mõnikord ülbed. Aga on veel midagi, mis on palju hukatuslikum, ent ka palju varjatum: see, kui Riigikogu liige on rumal, laisk ja äraostetav.

Riigikogu madalaks löömise kampaania näib headest kavatsustest hoolimata teenivat just selliste inimeste pääsemist Riigikogusse. Arukad inimesed ei kandideeri häbiposti seotu kohale, keda igaüks võib visata.

Oleks aeg hakata aru saama, et väärikale Riigikogule alternatiivi ei ole, õigemini, on küll: varjatud diktatuur. Kui rahva abiga valitakse Riigikogu, kus koos on populaarsed naljamehed, porgandinärijad ja firmade tellimuste täitjad, siis see olekski varjatud diktatuuri eelaste – paralüseeritud seadusandlik kogu, kus tulemusi saavutavad ainult need firmade esindajad.

Valimised tulevad niikuinii. Mida peab valija teadma, et järgmine Riigikogu ei tuleks karikatuuridel kujutatu sarnane?

Seitse juhist valijale.

1. Looge endale täielik pilt iga riigikogulase seadusandlikest algatustest ja tema aktiivsusest. Kui keegi esitab algatusi, millega tullakse vastu bordellipidajatele või antakse lehmakettidega liiklust korraldavatele firmadele võimalus määrata ketimeestele kahekordne professori palk, on see kahtlane asi. Kui Riigikogu liige on aastaid välisdelegatsiooni liige ja pole seal “suud valgeks saanud”, siis ei ole temast kasu. Nõudke, et teie eeliserakond annaks keerutamata pildi iga oma riigikogulase kohta.

2. Olge ettevaatlikud erakondadega, kes saadavad Riigikokku vähe hääli saanud kandidaadid. Valimisseadus ei võimalda seda ära keelata, aga kui teie eeliserakonda esindab palju selliseid kääbuskandidaate, siis see erakond ei arvesta valijate tahet.

3. Olge ettevaatlikud saadikutega, kes töötavad kolmel-neljal kohal ja kavatsevad tulevikuski nõnda jätkata. Aus töö Riigikogus on nii pingeline, et ei võimalda mujal töötada. Ärge aplodeerige rahvaesindajatele, kes oskavad eelnõude eest töötasu võtta kolmest kohast: Riigikogust, justiitsministeeriumilt ja (varjatud kujul) huvigruppidelt.

4. Olge ettevaatlikud saadikute ja kandidaatidega, kellele Riigikogu on ainult hüppelauaks igasugustesse halduskogudesse ja fondide juhatustesse, kus tihti makstakse küll veel heldemalt kui Riigikogus.

5. Olge ettevaatlikud riigikogulastega ja kandidaatidega, kes oma majandushuvisid deklareerides vingerdavad-vangerdavad. Liiga aktiivne majandustegevus võib omakasu motiivi tuua ahvatlevalt lähedale.

6. Ärge uskuge, et Riigikogu teeb Eesti vaeseks. Vaeseks teeb see, mis Riigikogus tegemata jäetakse või valesti tehakse. Riigikogu ei tee raha, küll aga otsustab riigile raha hankimise ja riigi raha kulutamise teede üle. Mõtelge näiteks tulumaksu ja tasuta või tasulise hariduse seoste üle.

7. Ärge valige protestiliikumisi või naljamehi. Nagunii valitakse vähemalt pool praegusest Riigikogust tagasi, seetõttu teritage parem tähelepanu, et tagasi valitaks praeguse Riigikogu väärikam pool – see ju ei puudu.

Riigikogu valimisteks tuleks valmistuma hakata kohe, ja positiivselt ning töiselt häälestatuna. Sest pole kaugeltki ükskõik, kui palju või vähe mõistust, ausust ja Eesti asja ajamist järgmises vahetuses Toompeale läheb.