Yana Toom on seda argumenti kasutanud ka varem, EP Vene-teemalisel debatil.
Sellised väited esitatab YT justnagu lapseliku süütusega väljapool konkreetset rahvusvahelist konteksti, mille on viimastel aastatel tekitanud president Putini agressiivne poliitika. Viimasest pole YT tekstis ühtegi sôna. Ei sissetungist Ukrainasse, Krimmi annekteerimisest, naabrite siseasjadesse sekkumisest, rahvusvahelise julgeolekusüsteemi lõhkumisest. Ega demokraatia lämmatamisest omaenda kodumaal.

Lääneriike venevastases hüsteerias süüdistada on tõepoolest ülekohtune. Veel mõned aastad tagasi oldi Balti riikides mures vanade lääneriikide ülipüüdliku Vene-sõbralikkuse suhtes, mille käigus üritati võimalikult ignoreerida Putini ja tema poolt võimule toodud KGB seltskonna demokraatia mahasurumist ja sanktsioone Venemaa naabrite vastu.

Usutav pole ka oletus, nagu ei pakuks Vene salateenistustele mingit operatiivhuvi endiste luurajate likvideerimine. Putini selge avaliku ütluse kohaselt ei unustata Dzeržinski väljakul kunagi neid, kes oma meeskonna reetsid ning neid tabab varem või hiljem teenitud saatus.
Muide, YT ei pea vajalikuks mainida Litvinenko juhtumit, kelle polooniumiga mürgitaja isik tehti kindlaks - see julgeolekuohvitser istub oma mõrva preemiana juba aastaid Vene Duumas.

Ja lõpuks - minu jaoks on pigem loogiline, et selline mõrvakatse sooritati just vahetult enne Putini tagasivalimist. See on pigem osa tema valimiskampaaniast välismaal - ärgu põgenikud seal unustagu, et Kremli isandal on pikk mälu ja pikk käsi. Lääneriikide suhtes ei ole Putinil hetkel midagi kaotada - tema strateegia on hoolimatu jõu kasutamise ja mõrvade demonstreerimisega just seal segadust ja hirmu külvata.

Lääne senised reageeringud on olnud pigem ettevaatlikud ja poolikud.
Seega - konteksti asetatuna ei pea ükski YT argumentidest paika. Oma viimaste sagenevate selleteemaliste väljaastumistega - sealhulgas üleskutse kaotada Euroopa Komisjonis suure pingutusega loodud Vene propaganda analüüsi osakond - asetab ta end murettekitavalt Putini poliitika õigustaja ja kaitsja rolli, mis on kokkusobimatu Eesti Vabariigi ning demokraatliku Euroopa Liidu poliitikaga.