Teiseks: praegune valitsus on kapitaalselt tülis ja nn Partsu küsimus on vaid üks, tõsi, üks teravamaid vastuolusid. Samal ajal on IRL ja Reformierakond sügavas imestuses, kuidas SDE juht Jevgeni Ossinovski võimuliitu lõhub ja provotseerib. See imestus on kandunud ka SDE sellesse tiiba, kes ei ole Ossinovski veidra agressiivsuse austajad. Aga SDE esimehe suust ja sulest tuleb aina uusi teemasid, mis valitsust vaikselt purustavad.

Millised on edasised variandid?

1) IRL või SDE astub sammu tagasi, peaminister suudab osapooli lepitada ja tänane võimuliit jätkab. Kas see on pikaajaline ja jätkusuutlik valitsus - selles ei ole küll kindlust.

2) SDE visatakse üle parda ja Reformierakond ning IRL püüavad leida puuduvad 7-8 häält Vabaerakonnast ja Keskerakonna nn euroopalikust leerist. Reformierakonnale on eluliselt tähtis IRLi püsimine meie poliitmaastikul, SDE on nii inimlikult kui maailmavaatelt Reformile igal juhul konkurent. Reformierakond imestab juba pikemat aega: millele Ossinovski loodab, et nii arrogantset poliitimängu harrastab? Sellele vastust pole.

Aga kas Vaberakonnale ja Keski nn Kadri leerile saab loota? Kuidas võimuliit vormistada? Kas Vabaerakonnas üldse mingi distsipliin on võimalik või Andres Herkeli upitamine spiikriks võiks teha nad Reformierakonna suunal koostööaltiks?

Keskerakonnaga on suhe selge - see ei saa olla koostöö Edgar Savisaarega! Aga kas valged jõud on nõus Keskerakonnast lahkuma, hakkama aknaalusteks ja lootma, et nad ühel hetkel ei marginaliseeru? Seni pole nad otsustuskindlusega hiilanud.

Kui SDE valitsusest välja visatakse, on just Vabaerakonna ja Keskerakonna hääled need, mis võiks uut valitsust koos hoida. Aga see on igas mõttes kallis valik ja valitsus.

Lisaks tõstatub küsimus: kas uue valitsuse moodustab ikka Taavi Rõivas?

3) Matemaatiliselt saaks ka EKRE häältega uus valitsuse luua, aga see on ideoloogiline katastroof ja Reformierakonna ning IRLi valijad ei pruugi seda andestada.

Tõenäoliselt peaks tänase või uue valitsuse saatuse saama selgeks jaanuaris, seni on võimalik kulisside taga läbirääkimisi pidada ja loota, et jõulud rahustavad kõige tigedamaid osapooli.