PIRET PEENSOO

Riik ostab pealinna tuletõrjele järgmisel aastal kaks Bronto tõstukit, mille abil pritsimehed ulatavad kustutama ka linna kõrgeimate elumajade ülemisi korruseid.

Soomes asuva Bronto Skylifti tehasega tõstukite ostmiseks läbirääkimisi pidav päästeameti asedirektor Mati Raidma ütles, et ostu-müügileping kirjutatakse alla kohe, kui Riigikogu on järgmise aasta riigieelarve vastu võtnud.

"Taotleme 25 miljonit krooni kolme tõstuki liisinguga ostmiseks, 54-meetrine ja 42-meetrine Brontot peaksid jääma Tallinna ja üks 42-meetrine läheks Tartusse," rääkis Raidma. Asedirektori sõnul on tõstukite ostmiseks raha saamine enam-vähem kindel, sest taotlus esitati siseministeeriumi eraldi projektina.

"Lepingu allkirjastamisest Brontode valmimiseni läheb kuni kaheksa kuud, nii et uued tõstukid saabuvad kõige hiljem sügiseks," täpsustas Raidma.

"Tallinna pritsimehed unistavad kõrgemast tõstukist juba mõnda aega, sest linna ehitatakse üha kõrgemaid hooneid ja tuleõnnetuse korral käiks nende kustutamine üle jõu," tunnistas Tallinna tuletõrje- ja päästeameti nõunik Igor Volke.

Volke lausus, et tõenäoliselt järgmise aasta sügiseks saabuvate Brontode abil suudetakse tulekahju korral kustutada kõiki linna elumaju. "Viru hotelli katusele redel siiski ei ulatu ja leian, et hotellid ning muud kõrge riskiga hooned peaksid hankima veelgi kõrgema tõstuki," lausus Volke.

Tulekahju korral kustutamiseks ebamugava planeeringuga 23-korruselise Viru hotelli turvaülem Margus Mikk ütles eile Eesti Päevalehele, et konkreetset ettepanekut teiste suurfirmadega üheskoos tõstuk muretseda pole tuletõrje- ja päästeamet neile teinud.

"Selle aasta mais, kui pidasime Viru turvapäeva, oli sellest juttu küll, et meie hotelli katusele küündiks vaid 70-meetrine tõstuk," lausus Mikk. Turvaülem lisas, et tollal oli päästeala töötajatega juttu sellestki, et kõikvõimalike ventilaatorite nõudmise asemel võiksid nad korraldada seminari, millel arutataks kõrghoonete turvalisuse küsimusi ning pandaks paika, kui palju peab keegi raha andma, et üks piisavalt pika redeliga tõstuk hankida.

"Ei ole reaalne, et homme sajab lund, aga võib sadada," vastas Mikk küsimusele, kui reaalne on, et kõrghoonete omanikud lähiajal võimsa tõstuki soetavad.

Tuletõrje- ja päästeameti nõuniku sõnul on kõrge tõstuki hankimist moraalselt lisaks hotellide ja restoranide liidule toetanud ka õliliit, gaasiliit ning suurettevõtete assotsiatsioon.

Praegu Lilleküla komando juures paiknev Bronto ei saadeta pärast uute tõstukite saabumist Tartusse, nagu pritsimehed isekeskis usuvad, vaid Pärnusse või Ida-Virumaale, kus vajadus pika kaelaga abilise järele on Mati Raidma hinnangul märksa suurem.

"Kui tööriist on korras, siis on alati kahju sellest loobuda, kuid kui saame kaks ühe asemele, oleks rumal seda ühte kinni hoida," leidis suurtulekahjude kustutustöödel alati osalev Mustamäe komando ülem Tõnis Pajo, kelle sõnul on 17-aastasest 33-meetrise redeliga Brontost seni kõige enam abi olnud vanalinna põlengutel.

"Bronto lubab suunata veejoa täpselt sinna, kuhu vaja. Tänu Brontole suutsime omal ajal kustutada kaks Pika tänava maja, millel tuli oli juba katuseharjades," meenutas tollal tagalas olnud Pajo.