Seda nähes tõusis ajakirjanikule kõigepealt klomp kurku, mis viis selleni, et 13. ja 14. oktoobril ilmusid Eesti Päevalehes kirjutised: „Rae ja Peipsi­­ääre: vaese valla hiigelrikkus on mõõtmatu” ning „Peipsiääre sibul ootab päästmist”. Üleskutse lehte on loomulik, aga mida veel?

Ülimenukas foto

Nii rääkis Eesti Päevaleht ühe vaesema valla murest vallavanemale Mart Võrklaevale, kes juhib Eesti rikkaimat, Rae valda. „Mis oleks, kui rikas ehitaks vaese juurde sibulast silla, mis sest, et see pole ju rikka valla vanema otsene kohustus,” kõlas idee.

Vahepeal aga oli fotograaf Jassu Hertsmann vanaema Tatjana pildi Facebooki riputanud, seal leidis see üle 2000 jagamise korra. Nii mõnigi jagaja teatas kiirelt Peipsi äärde ette võetavast sibularetkest.
Ja vähe sellest, kaks nädalat hiljem veeres Peipsiääre vallamaja ette furgoon, täis suurt sibulahimu. Rae rahvas oli Eesti Päevalehe üleskutset päästa Peipsi sibul levitanud Facebookis ja meililistides, rääkinud külavanematega ja kogunud kokku tellimusi enam kui 4000 kilole sibulale. Peipsiääre vallavanem Niina Baranina lõi nüüd käsi kokku. „Teile kõigile tuleks siia ausammas püstitada!” hüüdis ta. Mis sest, et neli äraviidavat tonni on vaid köömes nende sadade kõrval, mis ikka veel ostjat ei leia.

Aktsiooni jäädvustasid kõigi telekanalite kaameramehed, külarahvas vaatas ammuli sui haruldaselt pikka autodekolonni, mis ühe talu juurest teise juurde liikus, sibulalõhn sabas. Krooniks kõigele seisid kesk tänavaid memmed, siludes priskeid eurodepakke. Rae rahvas maksis kilo eest parimat kohalikku hinda – 50 senti. Ligi nelisada kilo sibulaid ära andnud vanaema Tatjanale tähendas see ikka väga suurt sissetulekut.

Memmeke suisa kokutas, kui korraga selline rahahunnik pihku pisteti. Vallavanem Baranina haaras tooli ja sokutas talle istumise alla. „Vaata, et sa jumala pärast nüüd suurest õnnest ära ei sure, kes meil siis järgmisel aastal sibulaid kasvatab!” Vallavanemal jätkus kallistusi kõigi talude perenaistele. „Aga homme ma tööle minna ei saa, sest need, kelle sibulad jäid ostmata, on mul kukil kinni,” vangutas ta pead.

Õhtul marsivad Rae vallamaja ees aga inimesed, sibulakotid õlal ja naeratused suul. Sealne vallavanem lubab järgmisel aastal sibulast silla ehitamise töö üle anda mõnele tublile külaseltsile. Ja millist Peipsiääre hurmavat lõhna on õhtul täis Harjumaa köögid!
PILDID:
-1- Peab vist kevadel ikkagi sibula maha panema, leiavad mem­med ja taat, sest näe, jumal saatis ju helded kokkuostjad.
-2- Peab ikka ostjaile kindlasti südamele panema, et nad ka uuel aastal meid üles leiaksid. Nii peavad memmed aru.
-4- Neli tonni sibulaid süles autosse kanda, see võtab rammumeestelgi jalad nõrgaks.
-3- Õlitamata kärurattad kriuksusid suurel kokkuostupäeval eriti lustlikult.