Haapsalu lastekodu põlengu põhjuste selgitamiseks Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis läbiviidud uuringud sündmuskohal võetud proovidest põlevainet ega selle jääke ei tuvastanud. Samuti välistas tulekahjuekspertiis põlengu põhjusena elektrisüsteemi või -seadmete rikke.

Eksperdid tuvastasid, et tulekahju sai alguse hoone põhjapoolse tiiva välisukse juurest, kus paiknes puuvillariidega kaetud tugitool ning maas oli sünteetiline vaip. Tuli levis sealt läbi vahelae pööningule ja kandus hoone keskosa suunas. Arvestades tulekahjukoldes paiknenud materjale, võis süüteallikas olla väikese võimsusega.

Lääne Ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm täpsustas Päevaleht Online´ile, et ekspertide sõnul võis olla tegemist tikuleegi, küünlaleegi või ka tulemasina leegiga, kuid välistatud ei ole ka hooletu suitsetamine. Täpsemalt ja konkreetsemalt tuleallikat tuvastada ei ole võimalik.

Tehniliste tunnuste põhjal ei olnud antud juhul tulekahju tekkeaega ega tule levimiskiirust võimalik hinnata. Tulekahju tekkimist soodustavaid asjaolusid eksperdid ei tuvastanud.

Tulekahju tekkepõhjuse uurimist jätkatakse kriminaalmenetluse käigus. Menetluse raames on tunnistajad üle kuulatud, välja arvatud kasvataja, kes tulekahjus vigastada sai. Edasi hakatakse menetlema ekspertide raportist lähtuvat infot ja vajadusel kuulatakse tunnistajad veelkord üle.

20. veebruaril Haapsalu lastekodus puhkenud tulekahjus hukkus kokku kümme inimest: kaheksa liikumisvõimetut last ja kaks noorukit. Kiirelt kohale jõudnud päästjad suutsid nad küll tulest välja tuua, ent ving oli oma töö teinud. Lastekoduhoone oli 1997. aastal Rootsi projekti järgi ehitatud puitmaja, kus olid viimase, selle aasta jaanuaris korraldatud ülevaatuse järgi kõik tuleohutusnõuded täidetud.