Koondamine tuli üllatusena

Põder ei osanud öelda, kui palju töötajaid Keila üksusse pärast tehase sulgemist tööle jääb, sest mõnele koondatavale on pakutud võimalust muule töökohale või mõnda teise tehasesse asuda. Kuna esimesed koondamisteated anti kätte esmaspäeval, ei ole praeguseks veel keegi oma vastust öelnud.

Keila tsehhis käib tööl inimesi Keilast, Paldiskist, Kloogalt ja Tallinnast. Keilas elav mehaanik-lukksepp Kaupo Jakobson ütles, et Keilas on isegi noortel raske tööd leida: “Minul on aga eriti hull olukord, sest vaid aasta on pensionini jäänud.”

Oktoobri algul lõpetati Keila tehases saiatootmine, koondati 32 töötajat.

Ehitusremonditööline Mihhail Hürri ütles, et tehase sulgemine tuli kõigile ootamatult, sest kui lõpetati saiatootmine, olevat töölistele öeldud, et leivatootmine tulevikus hoopis kasvab. “Täna tööle minnes pisteti koondamisteated meile pihku jah, enne polnud aimugi, et tehas võidakse kinni panna,” nentis ta.

Saiatootmise lõpetamise järel on Keila tehases toodetud 125 tonni leiba kuus. Pärast tsehhi sulgemist tõstetakse selle võrra tootmismahtu ETK Leivale kuuluvates ülejäänud kolmes tsehhis, samuti investeeritakse teiste tehaste tootmisseadmetesse ja parandatakse toodete kvaliteeti. Kontsernil on tootmistsehhid veel Võrus, Valgas ja Paides.

Põder kinnitas, et tarbija jaoks ei muutu midagi, sest kõik tooted jäävad alles ning kogused samaks.

Keilasse jääb pakendamine ja müük

Keilas jätkatakse vähemalt esialgu ETK Leiva teistes tehastes valmistatud toodangu müüki ja komplekteerimist. Keilast läheb leib Harjumaale ja Tallinna, aga ka Läänemaale ja Saaremaale.

Tehase sulgemise otseste kuludena nimetas Põder koondamiskulusid ning mõningate seadmete teistesse tehastesse viimise ja paigaldamise kulusid. Põder ütles, et ei tea veel, mis saab tühjaks jäävatest tehasehoonetest.

ETK Leib varustab pagaritoodetega 15 maakonda, toodetakse leiba, saia, sepikut, torte, kooke, küpsiseid – kokku üle 200 nimetuse. Kokku töötab praegu ETK Leiva tehastes 460 inimest.