Resolutsiooni üheks algatajaks oli Tunne Kelam, kes kuulub Euroopa Rahvapartei ja Euroopa Demokraatide fraktsiooni, vahendas Euroopa Parlamendi pressiteenistus.

"Eile kõikide fraktsioonijuhtide nõudmisel toimunud Eesti ja Venemaa suhteid arutaval erakorralisel debatil oli selgelt näha toetus Eestile,” ütles Kelam. „Palju kordi kõlas musketäride loosung - üks kõigi, kõik ühe eest. Täna vastuvõetud resolutsiooni õnnestus sisse viia minu parandusettepanek, mis käsitleb Venemaa hiljutisi vaenulikke aktsioone Eesti vastu."

Euroopa Parlament kutsub üles demonstreerima Eestile tingimusteta solidaarsust kontekstis viimaste sündmustega Tallinnas. "Samuti kutsume Venemaad üles täielikult respekteerima iga ELi liikmesriigi suveräänsust ning täitma Viini Konventsiooni, kaitstes välisdiplomaate ja tagades saatkondade töö normaalse toimimise," lisas Kelam.

"Kolmapäevane Venemaa teemaline arutelu tähendas sisuliselt Kremlile kollase kaardi näitamist. Tuleb anda selge signaal, et kui Venemaa tahab saada Maailmakaubandusorganisatsiooni liikmeks, tuleb tal eelnevalt hakata järgima rahvusvaheliselt tunnustatud häid tavasid, " nentis Kelam.

Eesti saadik pooldab ka 18. mail Samaaras kavandatud EL-Vene tippkohtumise ärajätmist.
"See oleks konkreetne signaal, et EL-Vene edasised suhted ei allu rutiinile, vaid on seotud tingimuslikkusega - Venemaa normaalse käitumisega, " lausus Kelam.