Kirja ajendiks on Eesti riigipea silmatorkav puudumine president Putini poolt Mordvas peetavale soome-ugri kultuurifestivalile kutsutud soome-ugri riigijuhtide nimekirjast.

György Schöpflini ja Tunne Kelami sõnul on soome-ugri rahvaste ja nende kultuuri tunnustamine Vene võimude ja presidendi poolt tervitatav areng, kuid Eesti riigipea kutsumata jätmist Vene presidendi poolt tuleb käsitada ilmselge provokatsioonina.

Venemaa püüdlused Eestit poliitiliselt isoleerida seoses niinimetatud Pronkssõduri sündmustega Tallinnas on kirja autorite hinnangul küünilised ning demokraatlikud jõud peaksid need selgelt hukka mõistma.

Pöördumises Ungari peaministri poole toetatakse Riigikogu Euroopa Asjade Komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni üleskutset kõnealust üritust Vene presidendi tehtud valikulise suhtumise tingimustes boikoteerida. Schöpflin ja Kelam kutsuvad üles andma selget signaali, et Venemaa juhtkond ei tohiks Eestit, ega ka ühtegi teist riiki diskrimineerida.

"Ma leian, et see on vastuvõetamatu, kui Eesti presidenti ei kutsuta soome-ugri riikide kohtumisele. Loodan väga, et seoses Eesti presidendi kutsumata jätmisega Saranskisse, lükkab Ungari peaminister president Putini kutse tagasi, " sõnas kirja koostanud György Schöpflin.

Kirja koopia on saadetud ka Soome ja Eesti presidendile.