Väikeettevõtja Henri Until tekkis esmane soov EKREga liituda umbes aasta tagasi. Vahetult enne tänavusi riigikogu valimisi esitas ta EKREle taotluse, mille rahuldamine toimus peale valimisi. EKRE valis Unt eelkõige kolme asjaolu pinnalt. "EKRE on ainus väljapääs võltsist maailmast," viitas Unt sellele, kuidas Eesti täidab Euroopa liidust tulevaid nõudmisi. Euroopa liidust lahkumist ta ei pooldanud, kuid soovis, et Eestil oleks rohkem otsustusõigust.

Samuti on EKRE tema sõnul ainus erakond, mis julgeb otse, keerutamata ja teravalt välja öelda nii, nagu asjad on. Ja kolmandana nimetab ta EKRE eestimeelsust, mis kajastub eelkõige piirikaitse ja eestikeelse hariduse vajaduse mõistmises. Teistest erakondadest polnud Until otseseid etteheiteid üksnes Isamaale.

"Inimesed kardavad liiga palju EKREt," pidas Unt liialdatuks väiteid nagu hakataks naisi taga kiusama kui EKRE saab võimule. "Viha, mis inimestel on EKRE vastu, on põhjendamatu." EKRE vastane viha on tema sõnul tekkinud sellest, mida päevast-päeva meedias räägitakse.

Isamaa ületas piiri

Kui EKRE liikmete üldarv on peale valimisi kasvanud, siis kõigil teistel on lahkujaid rohkem kui tulijaid. Kõige teravamalt jääb silma Isamaa.

Isamaast lahkus viimase üheteistkümne päeva jooksul 41 liiget, kuid juurde tuli vaid kaks. Täpsemalt algas lahkumine selle nädala esmaspäeval. Kui valimistele järgnenud päevadel oli vaid 1-2 minejat, kui sedagi, siis selle nädala teisipäeval lahkus 11 Isamaa liiget ning päev hiljem 12 liiget.

Võrdluseks. Näiteks kogu 2016. aasta peale oli Isamaal vaid 12 uut tulijat ehk päeva jooksul lahkus enam kui terve aasta jooksul juurde tuli.

Kõige nimekam viimaste päevade Isamaa lahkujate seas on ilmselt Siim Männik, kes oli algusaegadel Res Publica pressiesindaja ja praegu töötab tehnoloogiaportaalis Geenius. Oma lahkumisest Isamaa ridadest ei soovinud ta rääkida.

Isamaa ridadest mõne päeva eest lahkunud anonüümsust palunud ettevõtja ütles, et tema lahkumine oli protest praegu sündiva liidu vastu EKREga. EKREle pidas ettevõtja iseloomulikuks demagoogiat ja populismi. "Kui EKREga hakkab koostööd tegema väidetavalt meie kõige rahvuslikum erakond Isamaa, siis see näitab, et Isamaa huvi on ainult võimul püsida," ütles enam kui kümme aastat erakonda kuulunud ettevõtja.

Sotsiaalteaduste taustaga riigiametnik, kes samuti palus anonüümsust, kuulus Isamaa ridadesse lausa üle kahekümne aasta. Ehkki pahameel ei sündinud üleöö, oli just praegu loodav valitsusliit ka temale viimane piir. Tal oli etteheiteid nii oma endisele erakonnale kui ka mõlemale tulevasele koalitsioonipartnerile. "Isamaa langeb debiil-populismi tasemele. Nad ei saa ise ka enam aru, kui rumalalt nad käituvad. Selgest sõnumist on saanud selge vale." Erakonna esimees Helir-Valdor Seeder räägib ja käitub riigiametniku sõnul nii nagu käituti paarsada aastat tagasi. "Selge ja mitte-värisev hääl ei tee veel mõtet ja käitumist õigeks."

Teine anonüümsust palun ettevõtja liitus Res Publicaga veel enne kui see erakonnaks muutus. Ta rääkis, et lahkumismõtted olid tal juba varasemast ajast. Kuid ta arvas, et erakonnast väljaastumine on liiga keeruline protsess ja see jäi tegemata. Kuid liit EKREga oli talle viimane piisk karikas ning ta otsustas Isamaast lahkumise ära vormistada. Üllatusena tuli talle, et erakonnast välja astumine on väga lihtne - seda saab teha äriregistris ilma erakonna poole pöördumata. "Nende väljaütlemised, nende väga parempoolsed ja konservatiivsed väljaütlemised nii pagulaste kui venelaste suunal," sõnastas ettevõtja oma vastumeelsuse põhjuseid EKRE suhtes.

Teised erakonnad

Keskerakonnast astus 7. märtsil välja kunagine saatejuht ja riigikogu liige Peeter Võsa. Võsa ei soovinud oma välja astumise tagamaadest Delfiga rääkida.