Jätkuks USA-st tulnud tugevatele toetusavaldustele avalikustati eile ka president Toomas Hendrik Ilvese juunikuusse kavandatud kohtumine Ameerika Ühendriikide presidendi George W. Bushiga.

Eile õhtul Valgest Majast tulnud teate kohaselt toimub Ilvese ja Bushi kohtumine 25. juunil Washingtonis.

President Ilves rõhutas omalt poolt, et saabunud sõnum annab märku Eesti õigetest otsustest. “Selle visiidi ajastus näitab selgelt, et ainuõiged on olnud Eesti varasemad valikud – liikmelisus NATO-s ja Euroopa Liidus, osalemine rahutagamisoperatsioonidel ja nii sõjalistes kui ka tsiviilmissioonides, aga ka tugev toetus ja abi Euroopa Liidu naabritele, demokraatia ja vabaduse kui läänelike väärtuste kaitsmine,” ütles president Ilves.

Hooliv poliitika

President Ilvese visiidist teavitamise ajastus on tugev signaal USA toetusest Eestile.

“Väljend “kui aitame teisi, aidatakse ka meid” ei ole NATO-s ega Euroopa Liidus sõnakõlks ega sisutühi poliitiline retoorika. Nagu ka selle kohtumise kaudu antud tugev toetus Eestile tõestab, on selline teistest hooliv poliitika meie enda huvides,” ütles ka Ilves teadet kommenteerides.

Rahvusvahelise kaitseuuringute instituudi direktori Kadri Liigi arvates võib praegu tehtud avaldust pidada toetuseks Eestile. “Praeguses kontekstis mõjub kohtumisest teatamine kindlasti täiendava poolehoiuavaldusena,” nentis Liik.

Ka riigikogu väliskomisjoni esimehe Sven Mikseri sõnul langeb visiidi avalikustamine kokku USA poolt tulnud selgete toetussõnumitega. “Ühendriigid on juba mitmel moel avaldanud Eestile oma toetust ja see on märk Eesti ja USA tugevast liitlassuhtest. Kindlasti on Ilvese ning Bushi kohtumise praegusel teatavakstegemisel Eestit toetav dimensioon,” sõnas ta.

Ilvese kohtumine on jätkuks eelmise aasta novembris toimunud president Bushi Tallinna-külastusele ega ole iseenesest ootamatu. Novembrikuise visiidi käigus avaldas USA riigipea tunnustust Eesti edule demokraatia ja majanduse edendamisel. Juba siis arutasid presidendid ka võimalust korraldada Ilvese vastuvisiit Ühendriikidesse.

USA senat: Eestil on õigus

•• Vahetult enne eilset Toomas Hendrik Ilvese ja George W. Bushi juunikuusse kavandatud kohtumise avalikustamist kiitis USA senat heaks tugevas sõnastuses Eestit toetava resolutsiooni.

•• Ühehäälselt ja väitluseta heaks kiidetud resolutsiooniga väljendas senat toetust Eesti õigusele tegelda ise oma siseasjadega. Otsuse kohaselt “mõistis senat hukka nii Tallinna tänavatel toimunud vandalismi kui ka Eesti Moskva saatkonna ja selle ametnike vastu suunatud ähvardused”.

Kommentaarid

Condoleezza Rice

USA välisminister

•• Telefonivestluses president Toomas Hendrik Ilvesega avaldas Rice heameelt, et Tallinnas on olukord taas rahulik, ja kinnitas USA toetust Eestile, väljendades tõsist muret Venemaa käitumise pärast oma naaberriigi suhtes. Sedalaadi surve sõltumatule riigile ei ole aktsepteeritav.

John Shimkus

USA kongresmen

•• Ma mõistan rängalt hukka Venemaa teod ja ootan, et Venemaa muutuks Eesti suveräänsust austades koostööaltimaks. Ma kutsun üles kohe lõpetama blokaadi Eesti Moskva saatkonna ümber ja lõpetama ka kõik teised katsed õõnestada Eesti valitsust.

Daniel Fried

USA abivälisminister

•• Loomulikult oleme juhtunu pärast mures, kuid Eesti peaks tundma, et teid toetatakse, eriti kui te ajate õiget asja. Erinev ajaloonägemus ei ole mingi õigustus Venemaa viimase aja käitumisele. Ilmselt pole Venemaa siiani suutnud leppida, et Eesti  on väljunud Vene mõjusfäärist.