Presidendi kantselei pressiesindaja Kristel Peteroni sõnul jõudis kutse Kadriorgu täna välisministeeriumi vahendusel. „President teatas, et osaleb sellel,” kinnitas Peterson.

Ta lisas, et peale presidendi saadeti kutse ka peaminister Andrus Ansipile, riigikogu esimehele Ene Ergmale ja Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele.

Soome-ugri rahvaste V maailmakongress toimub juba juunikuus Hantõ-Mansiiskis.

Eelmisel aastal Mordva soome-ugri festivalile Eesti erinevalt Soomest ja Ungarist kutset ei saanud.

Venemaa president Vladimir Putin kutsus toona soome-ugri kultuurifestivalile küll Soome presidendi Tarja Haloneni ja Ungari peaministri Ferenc Gyurcsány, kuid Eesti riigijuhtidele Venemaa president hõimupäevade kutset ei saatnud.

Eelmisel aastal toimus kolmepoolne kohtumine Venemaa presidendi ning kahe soome-ugri riigipea vahel Mordva vabariigi pealinnas Saranskis 19. juulil Putini initsiatiivil.

Ansip otsustab osalemise esmaspäeval

Riigikogu esimehe Ene Ergma kantseleist öeldi Päevalehele, et kutse maailmakongressile on küll Toompeale saabunud, kuid Ergma riigikogu delegatsiooniga Venemaale ei sõida.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare abi Oksana Voronkova ei osanud öelda, kas Savisaar kavatseb Hantõ-Mansiiskisse sõita. "Minu teada pole linnapea veel kutset saanud ja seetõttu ei oska me veel öelda, et kas linnapea sellest kongressist osa võtab," lausus Voronkova.

Voronkova ei soovinud ka prognoosida, et mida Savisaar kutse kätte saades otsustada võib. "Seda otsustab tema ise, kas sõita või mitte, kuid sellest saab täpsemalt teada alles siis, kui kutse ikka kohale jõuab," lausus Voronkova.

Prahas energiafoorumil viibiv peaminister Andrus Ansip ütles, et ta pole veel kutset näinud ja ei soovi hoobilt otsust oma osalemise kohta langetada. Ansipi kinnitas, ta võtab otsuse vastu esmaspäeval.