Üleriigiliste koristustalgute “Teeme ära!” käigus metsa alt ja teede äärest kogutud vanade autorehvide suurest hulgast ajendatuna kavatseb keskkonnainspektsioon sel aastal võtta üksikasjalikuma tähelepanu alla rehvivahetustöökojad üle kogu Eesti.

Inspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et sügisesse rehvivahetushooaega plaanitud kontrollid on suunatud paljuski sellele, et vanu autokumme satuks edaspidi võimalikult vähe metsa alla. “Kavas on kontrollida, kas ettevõtted peavad ikka kinni kehtestatud nõuetest ja viivad vahetatud rehvid ettenähtud kohta,” sõnas Tuul. “Teeme ära!” meediajuhi Tiina Urmi sõnul leidis prügikoristuskampaania käigus kinnitust fakt, et rehvidega tegelevad ettevõtted viivad vanu autokumme metsa alla. “Näiteks Tabasalus tõi üks masin suure kastitäie kumme juba kokkukogutute juurde. Oli ilmselge, et tegu polnud eraisikuga,” osutas Urm.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek viitas, et kuna rehvid on niinimetatud probleemtooted, on maaletoojad kohustatud korraldama nende vastuvõtmist.

“Praeguste seaduste kohaselt kehtib maaletoojatele põhinõudena kohustus tagada üks rehvide vastuvõtupunkt maakonna kohta,” rääkis Eek. “Näiteks Harjumaal on selliseks kohaks määratud Tallinna prügila, kus tuleb rehve vastu võtta piiramatus koguses ja tasuta.” Eegi sõnul tuleks siiski rehvide maaletoojatele kehtestada praegusest märgatavalt tihedama kogumisvõrgustiku nõue.

Helista politseisse

Politseiameti pressiesindaja Anne Osvet märkis, et iga inimene, kes satub peale prügi metsa alla poetamisele, peaks sellest teatama politsei lühinumbrile. Avalduse rikkumise kohta saab teha ka kodulehel või saata posti teel. Osveti sõnul võib helistada ka keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313 või pöörduda kohaliku omavalitsuse poole.

“Mida täpsem tõendusmaterjal antakse – kellaaeg, kuupäev, toimumiskoht, autode puhul nende mark, värvus ja number, mitut inimest nähti, kas või taskutelefoniga tehtud pilt ning tegevuse kirjeldus –, seda parem,” juhendas Osvet pealtnägijaid.

Politsei uurib prügituuseldamist

•• Lääne-Harju politseiosakond alustas väärteomenetlust, tuginedes eilses Eesti Päevalehe artiklis “Metallikratid pildusid vabatahtlike korjatud prügi jälle metsa alla laiali” avaldatule.

•• Vanemkomissar Kaido Saarniidu kinnitusel suhtub politsei tõsiselt kodanikualgatuse näotuteks tegudeks ärakasutamisse. “Sellise käitumise eest ootab rikkujat süü tuvastamisel kuni 6000-kroonine karistus,” märkis ta.

•• Politsei palub numbril 110 või 612 4552 võtta ühendust  kõigil, kes nägid pühapäeval Saku vallas pealt seda, kuidas kogutud prügi hulgast vanametalli otsiti ja prügi laiali puistati.