Homme möödub aasta president Lennart Meri surmast ning sel puhul meenutavad teda Eesti Päevalehes talle lähedased inimesed.

Vastates Lennart Meri näitel küsimusele, mis vahe on ajaloolisel suurkujul ja tavalisel inimesel, nentis Jaan Kross: “Üks on suur ja teine ei ole. Üks vestleb Valge Maja ovaalkabinetis president Bushiga, kuidas ta Siberis karujahil käis, ja teine ei tee seda.”

29.-31, märtsini toimub esimene Lennart Merile pühendatud mälestuskonverents “Mäleta tuleviku Euroopat”. Krossi hinnangul on Lennartit tundnud kaasamõtlejate arutlused tema rolli kohta Euroopa poliitikas õpetlikud. “Aga sinna hulka võib sattuda ka möödapääsmatut pläma,” hoiatas Kross.

Krossi sõnul kirjutatakse varem või hiljem Lennart Merist kindlasti mõni kogukam teos. Krossil endal on parajasti käsil oma mälestusteraamatu kirjutamine, kuid selle kõrval leiab ta aega ka ühiskonnaelul silma peal hoida. Näiteks kasutas Kross sel korral e-valimiste võimalust.

“Ostsime selle vajaliku nublaka. Tuli vaid mõned numbrid meelde tuletada ja arvutisse klõbistada. Väga mõnus oli.” Meedias palju poleemikat tekitanud pronkssõduri küsimus Krossi eriti ei eruta. “Mina kavatsen võtta neis asjus pilvepealse asendi.”

Lisaks Jaan Krossile meenutavad homses Eesti Päevalehes Lennart Merit tema abikaasa Helle, poeg Mart, ajakirja Akadeemia peatoimetaja ning Meri kauaaegne nõunik Toomas Kiho jpt. Näiteks kirjutab Kiho, et Eesti on 2007. aastal palju rohkem Lennart Meri nägu, kui me igapäevarutus seda tunnistame.

Lähemalt loe homsest Eesti Päevalehest