18.08

Eesti Raadio teatel on tööpäeva jooksul pronkssõduri juurest läbi käinud 10 000 inimest ning samba ette on tekkinud 1,5 meetri pikkune lillekuhi.

17.25

Narvas Geneva kultuurikeskuse ees toimunud kogunemine, millest võttis osa tuhatkond inimest, läks rahumeelselt laiali. Kõik planeeritud sõnavõtud jäid ära. Kell 22 Eesti aja järgi on Naši aktivistid lubanud Ivangorodis ilutulestiku korraldada.

16:39

Lõuna politseiprefektuur teatas, et päev on Lõuna-Eesti kuues maakonnas möödunud rahulikult. Nii Tartu-, Viljandi-, Valga-, Võru-, Põlva- kui Jõgevamaal pole korrarikkumisi kogu päeva jooksul toime pole pandud. "Täna Lõuna-Eestis toimunud kogunemistel ja pärgade asetamistel osalenute arv jäi eelnevate aastatega samasse suurusjärku," seisab politsei teates.

16.33

Kell 16 algavale kontserdile Narvas kogunes umbes tuhatkond noort, märkimisväärselt palju oli ka pressi. Kõik olid rahumeelsed, ei mingeid plakateid ega hõikeid. Lava sügavuses võis siiski näha ühte suurt plakatit, millele oli vene keeles kirjutatud "Ma armastan Narvat". Mingeid poliitilisi laule kontserdil ei kõla.

16.02

Tõnismäele viiakse endiselt lilli, Tõnismäe tänaval on kokku umbes sadakond inimest, kellest suure osa moodustavad ajakirjanikud. Võrreldes hommikusega on sinna ilmunud rohkem koolilapsi.

15.47

Arvatavasti kogunevad Narva koolinoored Peetri platsi asemel Geneva kultuurikeskuse juurde, kus kell 16 algaval kontserdil esinevad rokkbändid Avenue ja Absolut-2 ning folklooriansambel Suprjatki.

15.00

Jäi ära kella kolmeks kavandatud koolinoorte kogunemine Narvas Peetri platsil, kuna kohale ilmus vaid üksikuid õpilasi. Päevalehe reporter Tanul Mazur peab kogunemise ebaõnnestumiseks asjaolu, et politsei informeeris eelnevalt koole ning ütles, et Peetri platsilt kell 16 algavale kontserdile mingit rongkäiku ei lubata.

14:36

Filtri tee on autodest umbes. Mõnel sõidukil õnnestub siiski veidi edasi-tagasi liikuda, kuid kaugele see tegevus neid ei vii.

14:20

Tartus Raadil jõudis rahvakogunemine rahulikult lõpule. Päevalehe reporteri Mirkko Ojakivi sõnul kulges üritus igati traditsioonide vääriliselt: võeti pitsidest viina, haarati "sakummi" peale ja söödi putru. Viis-kuus inimest pidas kogunenutele ka kõnet, nende seas esindajad Tartu volikogust, Vene saatkonnast ja Pihkva oblastist. Midagi riigivastast täna Raadil ei toimunud, politsei sai rahulikult liikluse sujuva korraldamisega tegeleda. Kokku käis päeva jooksul Raadilt läbi ligi 500 inimest.

14.10

Narvas obeliski juures kõne pidanud Mihhail Stalnuhhin ütles, et loodetavalt saab obelisk endale järgmiseks aastaks uue näo. "Loodan, et järgmisel aastal ei pea me näotu betoonsamba juures seisma, vaid see on kaetud marmoriga," sõnas Stalnuhhin kohaletulnutele. Kohalikud elanikud on algatanud obeliski katmise finantseerimiseks korjanduse. 

Stalnuhhin rõhutas ka, et 9. mai rongkäik on talle saanud hingelähedaseks traditsiooniks. Viimasel viiel aastal ei ole Stalnuhhin ise 9. mai üritustel osalenud, linnavolikogu on esindanud aseesimees Larissa Olenina, vahendab Eesti Päevalehe korrespondent Narvas Tanel Mazur.

13.50

Naiskoor laulab ikka edasi. Nende läheduses ärgitab volüümikas naisterahvas teisi inimesi laulma. Aeg-ajalt sõidavad mööda autod, mille lahtistest akendest kostab valjult Vene muusikat. Kohal viibib ka Dmitri Klenski, kes vahel räägib mõnede inimestega. Aia külge on kinnitatud mõned õhupallid. Inimesi on vähem kui lõuna ajal.    

13:19

Tõnismäel hakkas kümmekonnast naisest koosnev koor vene keeles laulma. Kuigi mitte kõik neist ei oska laulda, tundub tegemist olevat organiseeritud plaaniga, kuna naistel on käes laululehed.

13.00

Rongkäik Narva Peetri platsilt jõudis Narva linnavolikogu esimehe Mihhail Stalnuhhini ja volikogu aseesimehe Larissa Olenina juhtimisel jõeäärse ühishauani. Haua juures hakati pidama mälestuskõnesid ning maetutele pühendatud obelisk külvati lillede ja pärjadega üle. Vene rahvalauluansambel kandis ette sõjalaule.

12.28

Tõnismäelt sõidavad mööda autod, mille antennide külge on kinnitatud Vene lipud ja musta-oranžikirjud  lindid.

12.20

Täna keskpäevaks oli Narvas Peetri platsile kogunenud 3000 inimest. Peamiselt vanematest inimestest koosnev rahvamass hakkas rongkäigus liikuma Narva jõe ääres asuva ühishaua poole. Eesti Päevalehe korrespondendi Tanel Mazuri sõnul hakatakse haual tõenäoliselt kõnesid pidama. Mazuri sõnul Peetri platsil kõnesid ei peetud ja rongkäigu ees puudus ka tavapärane puhkpilliorkester.

12.15

Tõnismäe tänaval jagab vanem meesterahvas inimestele kilekotist musta-oranžikirjuid linte. Kolm noormeest on sõjaväekalmistul jagatud valgete pronkssõdurit kujutavate õhupallidega Tõnismäele jõudnud. Kohale ilmus ka Dmitri Klenski, kelle ümber koondus pidevalt kümmekond inimest.

11:40

Sõjaväekalmistul hakati mikrobussist rahvale jagama valgeid pronkssõduri kujutisega õhupalle, millel seisus venekeelne kiri "Ma mäletan ja olen uhke". Sama kirjaga plakateid kandsid Eesti saatkonda Moskvas piiranud Naši aktivistid. Politsei ei teinud õhupallide jagamisele takistusi, kuna sellega ei rikutud avalikku korda.

11:30

Suur grupp veterane tõi pronkssõduri jalamile mitu pärga ja teenis kogunenuilt tugeva aplausi. Veteranid keeldusid kogunenute palvele vastu tulemast ja surnuaiale jääma. 

11:20

Paar noort üritas Tõnismäele kogunenud rahvast ebaõnnestunult veidigi aktiivsemaks muuta. Hüüded "Pozor! Pozor!" vaibusid sama kiiresti kui jõudsid alata.

11:10

Kaarli puiesteel jalutas ringi vanem naine, kes jagas salaja möödujatele oranži-mustakirjusid lindikesi. Tõnismäel olev rahvahulk ei kasva suuremaks kui kümme inimest - tulijaid on sama palju kui lahkujaid. Veidi lilli on pandud ala ümbritseva aia külge.

Rahvas hakkab vaikselt kogunema ka Narva Peetri platsile. Ametlik üritus algab seal keskpäeval.

10:30

Olukord kalmistul oli kella 10.30 paiku rahulik, inimesed toovad pronkssõduri juurde üha uusi lilli. Oma pärja oli toonud ka Venemaa suursaadik.

Metallaiaga ümbritsetud Tõnismäel oli samal ajal rohkem ajakirjanikke, politseinikke ja turiste kui lilletoojaid. Veidi lilli oli toodud ala linnapoolsele küljele.

Politseinikud tegelevad Tõnismäel peamiselt liikluse korraldamisega, suunates inimesi õiges kohas teed ületama.

Tartus Raadil asuva kaitsjate ja vabastajate monumendi juurde oli samuti kogunenud ligi 300 peamiselt vanemapoolset inimest. Kõlaritest kostusid venekeelsed sõjalaulud. Tartu linnavõimud olid veteranide seltsile ürituse korraldmiseks ka loa andnud.