Suveks korda

Kui praegu peab saalis liikudes veel hoolikalt jalge ette vaatama, et mitte traatidesse, masinaosadesse või maas olevatesse aukudesse komistada, siis gala kunstiline juht Mart Mikk lubas, et kontserdi ajaks on hoone veidi korrastatud. Ehitatakse ka pikk tee tillukesest sissepääsuuksest kuni masinasaalini. “Siia võiks vabalt mahtuda tuhat inimest, võib-olla ka rohkem,” ütles Mikk. 150-krooniseid pileteid müüakse nii palju, kui soovijaid on.

Kaheksandat korda toimuval Kuningas Arthuri galal pole kunagi võimendust kasutatud, sama põhimõtet järgitakse ka tänavu. “Muusika peab kõlama täpselt nii, nagu ta on. Laval on nii palju tegijaid, et nad saavad kindlasti hakkama,” sõnas Mikk. Tema sõnul on masinasaalis parem akustika kui kirikutes, sest järelkaja pole nii pikk. “Näiteks Niguliste kontserdisaalis on järelkaja kaheksa sekundit. Siin on väike kaja küll, mis tekib tänu võlvidele, aga see on konkreetne,” rääkis Mikk. Tema kinnitusel on ruum ooperimuusika jaoks väga sobiv, sest vaja on ka tekstist aru saada. Proovi veel ruumis tehtud ei ole. “Ma ise natuke kraaksusin siin,” lisas Mikk.

Vineeri- ja mööblikombinaadi vana maja seisab kütmata ning seetõttu pole õhulistes peokleitides sinna asja – pigem tuleb käpikud kaasa võtta.

Hea kontserdi lisaväärtus on piletiraha makstes anda panus eesti kultuurile. Kuningas Arthuri gala toetab alati mõnda Eestile olulist kultuuriobjekti. Sel aastal läheb kogutud raha kunstiakadeemia uue hoone tarvis. “ Olgu kogutav summa 40 000 või 100 000 krooni, nurgakivi peaks selle eest saama,” ütles Mikk.

Vaata ka:

Akadeemia uue hoone asukoht lahtine

•• Kunstiakadeemia rektori Signe Kivi kinnitusel sünnib otsus uue maja osas selle aasta lõpuks, praegu kaalub ta kõigi väljakäidud võimaluste plusse ja miinuseid.

•• Viimase kümne aasta jooksul on kunstiakadeemia uue maja osas mitmeid lennukaid plaane. Kivi tõi uue maja otsingutes välja kolm peamist joont.

•• Esiteks rajada uus kunstiakadeemia vanas ja väärtuslikus miljöös. Selle alla kuulub Patarei vanglasse kolimise projekt. “See otsus sündis taustsüsteemis, kus oli veel küsimuse all akadeemia assotsieerunud liikmestaatus Tallinna ülikooli juures, me arvestasime sedavõrd suure kompleksiga võimalust jagada seda ülikooliga,” ütles Kivi. Kuna Tallinna ülikool on alustanud oma uue hoone ehitust, on ka kunstiakadeemia oma plaane tagasi tõmmanud ja vangla kompleks võib liiga suureks jääda.

•• Kunstiakadeemiale on pakutud ka Seewaldi kompleksi ning veel mõnd vana põnevat hoonet.

•• Üks variant on arendada uue hoone ehitust olemasoleval Tartu maantee krundil. Sellel suunal on Kivi sõnul päris head eeldused.