Nutt võttis ajakirjaniku kaasa ringkäigule mööda Toompea lossi koridore ja käike, et vaadata, millistes ruumides on 100. sünnipäeva tähistav parlament tegutsenud. Asutav kogu tuli kokku 23. aprillil 1919 ning oli esimene rahvaesindus, mille valis Eesti rahvas otsevalimistel. Esimest korda tuldi kokku küll Estonia kontserdisaalis, kuid üsna pea koliti Toompea lossi Valgesse saali, mis on tänini riigikogu kõige esinduslikum ruum, kus tihti peetakse vastuvõtte või antakse intervjuusid.

Aastate vältel on püütud koosolekuid loominguliselt segada.

Riigikogu saalis on ülemnõukogu ja riigikogu esimeste koosseisude vältel istunud kuni 285 saadikut, mistõttu on praeguses parlamendisaalis ruumi lahedalt. Seitsmes koosseisus istunud Nutt rääkis, et tema koht on alati olnud parempoolses küljes, fraktsioonitutest aknaalustest kaugemal.

Aastate vältel on Nuti sõnul püütud koosolekuid loominguliselt segada. Näiteks on palju vempe visanud kuningriiklased, kes tegutsesid parlamendis aastatel 1992–1995. Muude asjade hulgas taotlesid kuningriiklased, riigikogus lõpetataks iganädalane avapalvuse pidamine, mis oli kirjutatud seadusesse napi enamusega.

Kuningriiklastele näis, et avapalvus oli libe tee, mis oleks viinud kohustuslike palvusteni riigiasutustes, koolides ja lasteaedades ning toonud endaga kaasa kohustuslikud usuõpetuse tunnid. Nii otsustasid kuningriiklased hoopis läbi viia palvetunni maausu kohaselt, paludes riigikogule mõistust. Terve tund jäädvustati "Aktuaalses kaameras" ning sellega lõppes ka palvuse pidamine riigikogus.

Ülo Nugis ja kuningriiklane Kalle Kulbok. Nugis oli heas tujus, järelikult kuningriiklased seekord oma vempe ei visanud.

Kuningriiklaste nimele kirjutas Nutt veel teisegi lustliku loo. Nimelt oli jõulude eel plaanis pidada erakorraline istung, kuid kuningriiklaste fraktsioon kahtlustas, et seoses hiljutise religioonilembusega, võib kristliku püha eel peetav istung alata samuti palvusega.

Toonane loodusmuusemi direktor Peeter Ernits tuli välja plaaniga panna laule nugise topis. Topis meenutas toonasele riigikogu esimehele Ülo Nugisele oma hiljutist ähvardust kuningriiklaste aadressil. Ajalehed vahendavad, et Nugis oli topist nähes viidud endast nii välja, et lubas Kulbokile „kõigi nähes naha peale anda”.

Lähemast ajaloost meenutas Nutt, kuidas riigikogus oli Juku-Kalle Raid, kes ühele järjekordsetest ööistungitest võttis kaasa sõbrad. Nemad jõid riigikogu rõdudel õlut ning kommenteerisid kõva häälega otsuseid, segades nii saadikute tööd. Nuttki nentis, et ööistungid pole riigikogulaste meelisvorm aega veeta, tihti käiakse nende ajal jalgu sirutamas suitsunurgas või kohvikus. Riigikogu kohvik on avatud sama kaua, kui kestavad istungid.

Riigikogul on ka saadikute ja töötajate jaoks mõeldud söökla, kus saab süüa nii harilikku praekartulit ja kastet kui soovi korral ka taimetoitlastele mõeldud roogasid. Nutt muigas, et hoolimata linna peal laialt levinud legendidest pole riigikogu kohvik sugugi nii odav, kui on arvatud, rääkimata sellest, et see oleks sootuks tasuta.

Juhul kui Urmas Reinsalust saab välisminister, saab Mart Nutt alustada oma kaheksandas koosseisus.

Peale kabinettide, komisjoniruumide ja fraktsioonitubade on riigikogus lõputul hulgal tööruume kõikidele ametnikele, kes parlamenditöö õlitatuna jooksmas hoiavad. Teenistujaid on rahvakogus umbes kaks korda nii palju, kui on saadikuid. Toompea lossi siniste vaipadega kaetud koridorides võtab orienteerumine aega, ning kõik „urud”, kuhu ametnikud on tööle varjunud, pole sugugi lihtsasti leitavad. Nutt naljatles, et ta pole neist kõikidesse kindlasti jõudnudki.

Juhul kui Urmas Reinsalust saab välisminister, saab Mart Nutt alustada oma kaheksandas koosseisus. See teeb temast kõige staažikama saadiku. Kõige vanem saadik praeguses koosseisus on Enn Eesmaa. Nuti pikaajalisest ametist annavad aimu teda kõikjal tervitavad ametnikud, turvatöötajad ja kõik saadikud. „Noh, Mart, mis sa siis täna siin teed?” uuriti Nutilt igal sammul.

Toompea lossi siniste vaipadega kaetud koridorides võtab orienteerumine aega.

Riigikogu võrdpildina silme ette kerkiv roosa hoone on tegelikult palju vanem kui 100 aastat. See kubermanguvalitsuse konvendihoone ehitati 18. sajandi lõpus. Korduvalt parandatud-korrastatud hoone fassaadile jäävat vapikilpi on samuti korduvalt vahetatud. Eesti vapp, sirp ja vasar... Kõige vanem osa parlamendikompleksist on läänetiiba jääv linnamüür, millel seisab uhkelt Pikk Hermann. 13. sajandist pärit kivimüür ning selle parlamendihoone osa teeb Eesti riigikogust seega ühe maailma vanema parlamendihoone. Vanim parlament on aga Islandi Alþing, mis tuli esimest korda kokku juba 930. aastal. Eestlaste omast veel vanem parlamendihoone on vaid hollandlastel, see ehitati 13. sajandil.

____

Täiendatud 15.07.2019. Loos seisis varasemalt, nagu oleks kuningriiklased süüdanud lõkke riigikogu saali ees. See ei vasta tõele. Samuti seisis loos, et nugise topise asetamine oleks olnud otsekui kuningriiklaste plaan, kuid see ei vastanud tõele. Eesti Päevaleht vabandab eksitavate väidete eest.