"Mina küll ei oska prokuratuuri teate peale midagi kosta. Lahtist tuld seal olla ei saanud. Raudselt!" rääkis Kabin ERR-i uudisteportaalile.

Kabina sõnul kasutas seda tugitooli, mille juurest ekspertide hinnangul tuli alguse sai, üks sügava puudega ülekaaluline poiss, kes pani seal tavapäraselt oma jalanõusid jalga. "Mingist suitsetamisest ei saa juttugi olla. See on koridor. Kas te kujutate ette, et lastekodus teeb keegi siseruumis suitsu?" rääkis lastekodu direktor.

Kuigi kogu lastekodu terriotooriumil on keelatud suitsetada, siis üks nurgake oli Kabini sõnul siiski õue tehtud, kuid see asus hoopis teise tiiva otsas.

Kabin rõhutas mitu korda, et jutt lahtisest tulest on lollus. "Me ei saanud isegi jõulude ajal paigutada neid väikseid teeküünlaid, kohe läks teade päästeteenistusse. Meil ei saanud lahtist tuld, isegi väikest küünalt olla," rõhutas Kabin.

Haapsalu lastekodu põlengu põhjuste selgitamiseks Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis läbiviidud uuringud sündmuskohal võetud proovidest põlevainet ega selle jääke ei tuvastanud. Samuti välistas tulekahjuekspertiis põlengu põhjusena elektrisüsteemi või -seadmete rikke. Tulekahju tehnilise põhjusena on ekspertide hinnangul võimalik ainult lahtise tule allika termiline toime.

Eksperdid tuvastasid, et tulekahju sai alguse hoone põhjapoolse tiiva välisukse juurest, kus paiknes puuvillariidega kaetud tugitool ning maas oli sünteetiline vaip. Tuli levis sealt läbi vahelae pööningule ja kandus hoone keskosa suunas. Arvestades tulekahjukoldes paiknenud materjale, võis süüteallikas olla väikese võimsusega.