„Uskumatu, uskumatu,” imestasid laulupeokomisjoni liikmed, kui arvutist eestikeelset koorilaulu kuulasid. Uskumatuna tundus neile see, et seda laulu esitasid… hiinlased.

Tianjini ülikooli koori Eestisse laulupeole tulek algas eelmise kultuuriministri Laine Jänese kohtumisest oma Hiina kolleegiga. „Rääkisin talle meie laulupidudest ja kutsusin Hiina koori osalema,” meenutab Laine Randjärv nüüd. Ülisuureks kasvas tema imestus, kui ta Hiinas Expo näitust külastades taas oma kolleegiga kohtus ja too teatas, et koor on olemas, vaja vaid noodid saata.

Pärnu linnaorkestri direktor Kaija Velmet, kes noote laulu- ja tantsupeol väliskollektiividega tegeleb, rõhutas, et Hiina koor on lähetatud laulunäidiste järgi tõesti ülitugeva tasemega. „Lausa ettelaulmisi me väliskooridele ei korraldanud, küll aga oli peole pääsemise eeltingimuseks meile saadetud eestikeelsete laulupeo repertuaaris olevate koorilaulude salvestused,” selgitas Velmet.

Šveitsist tuleb noortepeole aga kogunisti kuuskümmend lauljat, keda juhendab Thomas Fluor. „Õ-tähe õigesti ütlemist sõnas „õlu” ei saa ma vist kunagi selgeks,” naeris koorijuht telefonis, meenutades ka ponnistusi, mis tuli kooril teha ä-tähe selgeks õppimiseks. „Aga meil olid abiks Eestist ostetud sõnaraamat ja mu Eesti sõbrad,” rääkis viieteistkümne aasta pikkuse koorijuhi kogemusega Fluor, keda Eestis iseloomustatakse kui tõelist Eesti ja laulupeo fänni. Dirigent ise pidas sõnade ja häälduse äraõppimisest raskemaks logistikat, kuidas ligi kuuskümmend 17–19-aastast lauljat Eestisse toimetada.

Luksemburgi mudilased

„Väliseestlastest on meil vanad kunded Stockholmi eesti kooli mudilas- ja lastekoor, mille dirigendiks eesti kooli direktor Jaan Seim. Toronto eesti koolist tuleb segakoor. Uus ilming on aga Luksemburgi eesti seltsi mudilaskoor, kes soovis laulupeost osa saada täiega ehk siis koos koolimajutusega mattidel ja laulupeosupiga väljakul,” andis väliskollektiivide koordinaator Kaija Velmet teada.

Mudilaskoori dirigent Anneli Aken rääkis Luksemburgist telefonitsi, et põhiliselt euroametnikest vanemate lastega hakkas ta lauluproove tegema kahe aasta eest ja julgus laulupeole kandideerida saabus eelmisel suvel.

„Ma õhutan kõiki nii-öelda uute asualade eestlasi koore looma ja rahvuskultuuri edendama,” kutsus dirigent üles. Ta lisas, et kuna osa Eesti koori lapsi on segaabieludest, saavad nende abiga laulupeopisiku külge ka nende inglastest, sakslastest ja hispaanlastest vanemad. Aken rõhutas, et laulupeole pääsemiseks ei tehtud neil mingit hinnaalandust – Tallinna tuli kuulamiseks saata kõigi laulude salvestused.

Kokku osaleb noorte peol 350 lauljat ja tantsijat väljastpoolt Eestit.

Välisesinejad noortepeol

Eestlaste kollektiivid

•• Stockholmi eesti kooli mudilaskoor, Stockholmi eesti kooli lastekoor, Luksemburgi eesti seltsi mudilaskoor, Toronto eesti koolikoor, Riia eesti kooli 3.–4. klassi tantsurühm

Väliskoorid

•• Chorus Iucundus, Soome; Chor der Kantonsschule Solo-thurn, Šveits; Peiyang Chorus, Tianjini ülikool, Hiina; Vox, Norra

Välisorkestrid

•• Ylä-Savon musiikkiopiston jousiorkesteri ja Iisalmen puhallinorkesteri, Soome; Stavangeri Trollid, Norra; Mjölby Ungdomsmusikkar, Rootsi