Suvehooaeg on politsei vaatevinklist kesklinnas alanud mullusest rahulikumalt, sest mitu varast jäeti aprillilõpu mässus osalemise pärast vahi alla.

Kesklinna politseiosakonna juhi vanemkomissar Andres Trussi sõnul on eeluurimise ajaks vahi alla jäetud narkoprobleemidega isikuid, kes on politseile tuntud kui autodest väärtasjade varastajad. “Pärast aprillikuu mässu on autodesse sissemurdmised mitmeid kordi vähenenud ja mingist ajast kadusid narkomaanid,” ütles Truss.

Samuti on pronkssõduri teisaldamisele järgnenud rahutuste ajal linnas toime pandud lõhkumistes ja kaupluste rüüstamistes kahtlustatavana vahi all “kaks linna kõige koloriitsemat taskuvarast”, kes olid spetsialiseerunud turistidele Viru tänaval, Raekoja platsil ja vaateplatvormidel.

Turistid meelitavad magnetina

Vanemkomissari sõnul on pealinna keskuse vabaks jäänud võimalustest kinni haaranud kaugemal elavad kurjategijad. “Ega siis elu ei salli tühja kohta,” nentis ta. “Ida-Viru gastrolöörid tulevad nädalavahetuseks ja panevad toime mitmeid kuritegusid.”

Tüüpskeemi järgi sõidetakse Tallinna näiteks neljapäeva õhtul, varastatakse või röövitakse tänaval paar päeva ja pühapäeval ollakse läinud.

“Baaride turvatöötajad teavad enamikku tuttavaid vargaid, võõrastel on parem tegutseda,” ütles Truss.

Aprillimässu tagajärjel kasvas Kesklinna abipolitseinike hulk sajani, neist 12 aktiivsemat on politseile korra tagamisel abiks vanalinnapäevadel, lisaks on väljas seitse kadetti.

Vanemkomissari sõnul pööratakse suurt tähelepanu turistide turvalisusele, sest ristluslaevaga pooleks päevaks tulnud ja linna mitte tundvad välismaalased meelitavad vargaid otsekui magnetiga.

Autoga rändajad jätavad sõidukis pahatihti nähtavale väärtuslikku foto- või videotehnikat, mille kättesaamiseks kulub vilunud vargal 10–20 sekundit. Kerge ja ahvatlev saak on kurjategijale ööklubist tulnud purjus uitleja ja lahti jäetud aknaga korter kõrvalisel tänaval.