Pärnu erakorralise meditsiiniteenistuse juhataja Külvar Mand ütles, et presidendi tunnustus on kindlasti seotud metanooliohvrite päästmisega. “Tegelikult on see töö, mis ma selle aja jooksul teha sain, olnud minu kümne aasta pikkuse arstikarjääri ja kiirabijuhi kogemuste tipp,” hindas Mand nädalat, mil ta ei jõudnud kahel järjestikusel ööl koju voodisse. Mand mitte ainult ei juhtinud metanoolitragöödia ajal kogu kiirabi tööd, vaid võttis haiglas patsiente vastu, ravis ja aitas kanderaame kiirabiautodesse tõsta.

“Korraga nii paljude patsientidega, nii palju tööd ei õnnestu just paljudel meedikutel teha kogu oma karjääri vältel,” tõdes kiirabijuht. Ta lisas, et kui metanooli oleks joodud mõnes teises Eesti linnas, oleks presidendi autasu võtnud vastu teised meditsiinijuhid.

Oluliseks eelmisel aastal tehtud tööks hindab Mand Pärnu maakonna ühtse kiirabiteenistuse käivitamist, mille veatu töötamine selguski just metanoolisündmuste ajal.

Mand ütles, et 157 metanooli joonud inimese elu päästis katastroofi ajal hästi töötanud meditsiinisüsteem. “Võibolla mõni minu õigel vastu võetud otsus võis päästa kümneid elusid, aga kogusumma sõltus kõikide tööst,” lausus ta.

Kutsuvad James Bondiks.

Eesti haiglate kiirabiarstid kutsuvad Mandi katastroofimeditsiini erakorralistel treeningutel James Bondiks. “Ta jõuab ühel ajal edukalt tegelda mitmete asjadega: räägib kahe telefoniga, kirjutab, korraldab, jagab käsklusi ja samas on tema tegevus mõtestatud,” põhjendab hüüdnime Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas. Adlase sõnul õnnestuvad Mandil kõik tegemised mängleva kergusega. “Ta on igaks asjaks ette valmistatud, ta ei tekita probleeme ja lahendab kõiki olukordi sujuvalt ja naeratades,” iseloomustas ta kolleegi.

Pärnu kiirabi osakonnajuhataja Marit Õun ütles, et hindab peaarsti kui mõnusat kolleegi ja ülemust, kel on suurepärane juhtimisvõime ja suhtlemisoskus. Pärnu kolleegid kleepisid kord Tallinnasse kiirustava Mandi autole salaja leuko-plaastriga suure kirja “KIIRABI”, mida kiirabijuht peab heaks vimkaks.

Meeldib kiire tegutsemine. Anestesioloogina Tartu Ülikooli lõpetanud Mand ütles, et valis kiirabiarsti töö sellepärast, et talle meeldib kõik, mis on erakorraline ja nõuab kiiret tegutsemist ja otsustamist. Kiirabitohtri amet nõuab tema sõnul alati valmisolekut ja pakub ekstreemsusi. “Kiirabis töös on oluline, et oled valust tugevam ja suudad inimesi aidata. See ongi, mis paneb meie inimesi seda tööd tegema, sõltumata keerulistest olukordadest, kuhu satud,” ütles ta.

Kirest kiiruse ja ekstreemsuse vastu istub Mand ralliautosse ja osaleb viiendat aastat Eesti meistrivõistluste sarjas. Pärast nädalalõppu ralliautos tajub ta, et aeg on maha võetud ja igapäevane elutempo ei olegi nii kiire.

Külvar Mandi abikaasa töötab Pärnu haiglas arstina, peres kasvavad 13-aastane tütar ja 11-aastane poeg.