„Venekeelne teavitus toimub pidevalt paralleelselt üldise eurokommunikatsiooniga, millega sügisest liitub ka eurosõnumite reklaamikampaania venekeelses meedias,“ rääkis rahandusministeeriumi eurokommunikatsiooni projektijuht Ingvar Bärenklau.

„Kogu euroteavitustegevuseks on valitsus selle aasta eelarvest eraldanud 11,6 miljonit krooni, kuid venekeelse teavitustegevuse maksumust kuidagi eraldi välja tuua ei saa,“ lisas ta.

Ajalehe Narva Postiljon toimetaja Tanel Mazur kirjutas aga tänases arvamusloos, et tema kogemuse põhjal on venekeelne publikum euroteavituse osas vaeslapse ossa jäänud.

Mazur loetles, et venekeelse elanikkonna seas levivate väärarusaamade hulka kuulub näiteks see, et Eesti sente eurodesse ei vahetata või kui vahetatakse, siis madalama kursiga ning rikutud raha vastu ei võeta. Kõige tipuks oli üks vanem narvalanna teatanud, et tema vahetab detsembris küll kõik oma raha rubladeks, „sest ei või iial teada“.

Rahandusministeeriumi väitel on nad mitte-eestikeelse elanikkonna teavitamiseks juba kasutanud ja kavatsevad kasutada ka edaspidi kõiki olemasolevaid kanaleid - otsekohtumised (seminarid, infopäevad, loengud); artiklid ja teemakäsitlused meedias; venekeelsete trükiste levitamine; venekeelne euroinfo Euroveebis, Tarbijakaitseameti, Rahandusministeeriumi jm. veebisaitidel. Samuti ka otsepostitusi venekeelse infomaterjaliga; venekeelsete reklaamisõnumitega.

Lisaks on Euroopa Komisjonil rahandusministeeriumi tellimusel valminud ja Eestisse toimetatud neli erinevat euroteemalist infotrükist, mida on kavas jaotada eelkõige Narvas, Tallinnas ja Tartus toimuvate euronäituste ajal, samuti muudel avalikel esinemistel ning avalike infopunktide ja pangakontorite kaudu.

„Just Narvas Astri kaubanduskeskuses 18. augustil avatava Euroopa Komisjoni euronäitusega seonduvadki mitmed otseselt mitte-eesti elanikkonnale suunatud teavitustegevused. Näitusel tegutsevad giidid, kes korraldavad kohapeal infoseminare ja jagavad huvilistele selgitusi ja teabematerjale. See tegevus jätkub ka septembris, kui euronäitus kolib Tallinnasse,“ ütles Bärenklau.