Vene Kremli-meelne noorteorganisatsioon Naši lubas seoses laupäeval Tõnismäel toimunud kahe organisatsiooni aktivisti kinnipidamisega ning maalt väljasaatmisega Eesti võimud kohtusse kaevata.

“Niipea kui me saame kõik vajalikud dokumendid kokku, esitame Tallinna kohtule hagi-avalduse ja pöördume ametliku kirjaga rahvusvaheliste ühiskondlike organisatsioonide poole,” ütlesid ühenduse esindajad pressitalitusele Interfax.

Politsei pidas laupäeval Tõnismäel kinni seal telkmantlitega seisnud Naši liikmed Dmitri Tšamrovi ja Sergei Nošovi. Naši hinnangul ei ole politseil mingit alust rahumeelselt piketeerivaid aktiviste ahistada.

Noorteliikumise pressiesindaja Anastassia Suslova kinnitas Eesti Päevalehele, et turismiviisaga Eestisse saabunud Naši aktivistide eesmärk oli seista paar tundi pronkssõduri endisel asukohal ning väljendada sel moel oma kodanikuprotesti Eesti võimude tegevuse vastu.

“Telkmantlid, mida nad Tõnismäel kandsid, võtsid nad endaga kaasa, neilt olid eemaldatud kõik eraldusmärgid, isegi nööbid olid vahetatud, et mitte riivata kellegi tundeid seoses Nõukogude sümbolitega,” ütles Suslova.

Riigikogu õiguskomisjoni kuuluv Ain Seppik nentis, et ta ei imesta sugugi, kui Naši liikmete pidev kinnipidamine ja maalt väljasaatmine viib varem või hiljem kohtulahinguteni, sest keeruline on tuua esile konkreetseid seadusi, mille vastu Tõnismäel lihtsalt seisvad ja mitte midagi tegevad aktivistid on eksinud.

“Eesti ilmselt apelleerib sellele, et 1945. aasta Vene punasõduri vormi kandmine on selgelt poliitilise suunitlusega tegu, mis võib ohustada meie julgeolekut,” pakkus Seppik. Samas on tema hinnangul sellist asja raske tõestada, kui riietelt on eemaldatud kõik sümbolid.

Ei käitunud turistile kohaselt

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul kontrollis laupäeval Tõnismäele saabunud politsei kohe esimese asjana noormeeste dokumente.

“Selle käigus selgus, et neil on turistiviisa, aga turismiga nad siin kohe kindlasti ei tegelenud,” põhjendas našilaste kinnivõt-mist Puusepp.

Kuigi Eestis on ka varem Tõnismäel valvet korraldavate našilastega probleeme olnud, ei ole Eesti Venemaa-suursaatkond ega piirivalveamet karmistanud viisataotlemise tingimusi ega piirikontrolli.

Piirivalveameti piiriturvalisuse osakonna ülema Raivo Terve sõnul Eesti-Vene piiril praegu piirikontrolli tugevdatud ei ole, tehakse oma rutiinset tööd. Kui aprilli lõpu rahutuste ajal ei lastud piiripunktist edasi rohkem kui sadat inimest, siis praegused tagasisaatmised on Terve sõnul seotud pigem tavapäraste põh-justega, nagu mittekehtivad või puudulikud reisidokumendid.

Varem on Eestist välja saadetud neli inimest: 22. mail Naši komissar Andrei Kalugin ja 6. juunil kolm neiut, Naši liikmed Aleksandra Bondarenko, Aleksandra Puzankova ja NadeÏda Romanenko.

5. juuni hommikul saatis Eesti piirivalve piirilt tagasi veel kolm noormeest.

Maalt välja saatmine jäi venima

•• Kuna laupäeval kinni peetud Naši aktiviste ei olnud pühapäeva lõunaks veel vabastatud ega maalt välja saadetud, ähvardas Naši taasalustada Eesti Moskva saatkonna blokeerimist.

•• “See tähendab, et kui esmas-päevaks ei ole kinnipeetud aktiviste tagasi Venemaale deporteeritud, siis me alustame Eesti Moskva saatkonna blokeerimist samamoodi nagu maikuus,” kinnitas Naši pressiesindaja Anastassia Suslova.

•• Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul lõpetas politsei noormeeste ülekuulamise juba laupäeva õhtul ja andis nendega tegelemise üle kodakondsus- ja migratsiooniametile (KMA).

•• “Kindlasti saadame nad hiljemalt täna õhtul maalt välja,” lubas KMA pressiesindaja Anne-Maarja Olei eile lõunal.

•• Kuna inimese maalt väljasaatmiseks peab KMA kõigepealt tühistama tema viisa ja politsei ei suutnud laupäeval vastavaid ametnikke kätte saada, lükkus tavapärane kohe väljasaatmine pühapäevale edasi.